תורה ומדע

זוהר וכדור הארץ

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב. ראיתי שמצטטים רבות מהזוהר את עובדת היות כדור הארץ עגול. שאלתי היא: מדוע במשך כל דורות לא ידעו היהודים שכדור הארץ עגול? ז´א מדוע זו לא היתה העמדה של היהודים לאורך כל השנים? שאלה נוספת: לפני כמה שנים נכתב הזוהר וע´י מי בדיוק. תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

איני יודע על סמך מה הינך כותבת שעובדת היות כדור הארץ עגול לא היתה עמדת היהדות במהלך כל השנים.

לידיעתי, זוהי אכן עמדת היהדות, וככתוב במקורות חז"ל בהרבה מקומות. בתלמוד הירושלמי מסכת עבודה זרה (פ"ג ה"א), וכך גם בתלמוד הבבלי (עבודה זרה דף מא ע"א) וכפי שמבארים שם התוספות (דיבור המתחיל ´ככדור´) שהעולם עגול ככדור.

 וכך כתוב גם במדרש רבה (במדבר רבה י"ג י"ד) "מזרק כסף אחד כנגד העולם העשוי ככדור".

וראי עוד, רד"ק ישעיהו פרק מד פסוק ה. רד"ק תהילים פרק קד פסוק ה.

הזוהר הקדוש נכתב לפני בערך כאלף ושבע מאות שנה, נתווספו בו דברים מהאמוראים שהיו כמה מאות שנים אחרי זה חופף לזמן חיבור התלמוד הבבלי.

ספר הזוהר כבר התפרסם בעולם כמה מאות שנים לפני קולומבוס, לפני כיותר משבע מאות שנה. בספרים מהתקופה של שנות המאה הי"ג כבר מצטטים קטעים שלמים מספר הזוהר שהיה בידיהם, כפי הנראה בספר לבנת הספיר שחיבר רבינו דוד בן רבי יהודה החסיד ז"ל, וכן בספר אוצר הכבוד לרבנו טודרוס השר הגדול שהיה משנה למלך ספרד, שחי אף הוא במאה הי"ג, ומביא לשונות לרוב מספר הזוהר, וכן בתשובות הרשב"ץ (ח"ב סימן רלו), ובעוד הרבה ספרים מהתקופה ההוא.

בהצלחה – מנשה ישראל