אמונה

בעל בחירה--

  • י"ג כסלו התשע"ו

שאלה

שלום רב אם אני חייב להאמין שכל מה שאנשים עושים זה בגלל שה' שם לו את המחשבות בראשו, אז כל מה שאני עושה זה כי הקב''ה שם לי את המחשבות בראשי? אז מה היא הבחירה חפשית? 2. ספרתי לחברי מה שארע לרב זמיר כהן בתל אביב, ומה שדיבר עליו הרב אמנון יצחק. האם עברתי על איסור לשון הרע? תודה רבה ברכה והצלחה

תשובה

שלום וברכה

מבואר בספר אור החיים הקדוש, שיש לאדם בחירה חופשית ואף יכול להזיק לחבירו גם כאשר לא נגזרה עליו הגזירה קודם לכן. אולם האדם המצטער לא יכול להינזק אם אין לו חטא שיכול לאפשר את הנזק וען כן האדם הבוחר לעשות רע ייענש והאדם הניזוק ידע נאמנה שרק בגזירת שמיים הייתה אפשרות למזיק להזיק לניזוק מאחר ויש בידיו מהחטאים שגרמו לכך שיכול להביא עליו את הנזק.

ב. מאחר והדבר מפורסם לרבים אין בזה חטא לשון הרע על מי שדיבר סרה נגד הרב. אולם מצווה להתרחק מהמחלוקת ולא לדבר עניינים אלו כלל.