אמונה

מה עלי לעשות בכדי לסלוח לעצמי ולהאמין שגם ה` יסלח לי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

יש לי שאלה בקשר לחרטה, אני בחורה שתמיד ידעה לשמור על עצמה מפני חטאים קשים, ובדרך כלל לא התנסיתי בהם, לפני כחודשיים הכרתי בחור והגעתי איתו לרגעים הכי שפלים שמעולם לא חשבתי שאגיע אליהם, אני עכשיו מסתכלת אחורה וכ"כ מצטערת על זה ומרגישה כ"כ אשמה, אני כ"כ עצובה ומרגישה כעס ותסכול על המצב שאליו הגעתי, אני רוצה לבקש ולשאול מה עלי לעשות בכדי לסלוח לעצמי ולהאמין שגם ה` יסלח לי

תשובה

שלום וברכה

אכן, ההתנסויות שלנו בעולם לעתים כל כך קשות, וכשנופלים ולא עומדים בנסיון הרגשת התסכול כמעט לא נמנעות, אבל שיהיה ברור לך שהיצר הרע חוגג על הרגשות התסכול הרבה יותר מאשר החטא עצמו, כי הרגשות התסכול ורגשי האשמה הנלוים לחטא מביאים ברוב הפעצמים נפילות נוספות, מכיון שבין כך אני כבר לא נקייה וכו`, וכל מיני דברים שהיצר הרע מביא לראש. צריך לדעת לעשות סוף לנפילה, ולשים פס חוצץ בין העבר ובין העתיד, ולומר ליצר הרע, זהו זה, אני עוזבת אותך פה, ותניח לי לנפשי.

אמר אחד הצדיקים על מסגרת ההתנסויות שלנו: "כך היא הדרך, סטירה אחת היצר מקבל וסטירה אחת אני מקבל, סתירה אחת אני ליצר, וסטירה אחת היצר לי, אבל הסטירה האחרונה צריכה להיות שלי". וצדיקי החסידות אף התבטאו בהתבטאות מרחיקה לכת, שאדם שאינו מרגיש שהוא יכול לשפוך את לבו לפני בורא עולם מעומק הלב גם אחרי שעבר על העבירה הכי חמורה בתורה, לא דרך על מפתן דרכי החסידות, כי קירבת האדם לבוראו, צריכה להיות דומה לקירבת תינוק עולל על שדי אמו, שגם כשהוא מטנף ועשה מעשה רע הוא לא מרגיש שום בעיה להתקרב ולבקש חיבוק מהאמא.

בושה מבורא עולם אחרי מעשה חטא זה דבר חיובי מאוד, אבל זה לא צריך להתקשר עם רגשי תסכול, ולעצור את התהליך של תשובה וצעידה לעבר העתיד. בעצם כך מפורש בדברי חז"ל (ברכות יב ב): אָמַר רַבָּה בַּר חִינְנָא סָבָא מִשְּׁמֵיהּ דְּרַב, כָּל הָעוֹשֶׂה דְּבַר עֲבֵרָה, וּמִתְבַּיֵישׁ בָּהּ, מוֹחֲלִין לוֹ עַל כָּל עֲוֹנוֹתָיו, שֶׁנֶּאֱמַר, (יחזקאל טז) "לְמַעַן תִּזְכְּרִי וָבוֹשְׁתְּ, וְלֹא יִהְיֶה לָּךְ עוֹד פִּתְחוֹן פֶּה מִפְּנֵי כְּלִמָּתֵךְ, בְּכַפְּרִי לָךְ לְכָל אֲשֶׁר עָשִׂית נְאֻם ה` אֱלֹהִים".

וביאר שם בספר בית הבחירה: "כל העושה דבר ומתבייש בו מוחלים לו על אותו דבר, שהבושה שהאדם מתבייש על מה שחטא הוא יסוד החרטה, והחרטה הוא יסוד התשובה, כמו שביארנו בחיבור התשובה". ואם את מתחרטת, ומקבלת בקבלה אמיתית שדבר כזה לא יקרה יותר בעתיד, ואף תשמרי בקפדנות על איסורי נגיעה שידעו חז"ל כי אי שמירה עליהם מביאים בהכרח לאיסורים חמורים, הרי זכית כבר במתכונת התשובה, ואחרי כך חייבים להאמין שהבורא יתברך מקבל שבים.

מוטלת חובה על אדם המתקרב לבוראו, להאמין לכל אות ונקודה שכתוב בתורה שמסר לנו בורא עולם, ובאותה תורה כתוב הרבה פעמים כי הקב"ה מכפר לשבים מחילה שלימה מבלי שישאר זכר כל שהוא מהעוון, וכך מסכם הרמב"ם את האפקט של תשובה בספרו הלכות תשובה: "ואל ידמה אדם בעל תשובה שהוא מרוחק ממעלת הצדיקים מפני העונות והחטאות שעשה, אין הדבר כן, אלא אהוב ונחמד הוא לפני הבורא כאילו לא חטא מעולם, ולא עוד אלא ששכרו הרבה שהרי טעם טעם החטא ופירש ממנו וכבש יצרו, אמרו חכמים מקום שבעלי תשובה עומדין אין צדיקים גמורין יכולין לעמוד בו, כלומר מעלתן גדולה ממעלת אלו שלא חטאו מעולם מפני שהן כובשים יצרם יותר מהם".

"התשובה מקרבת את הרחוקים, אמש היה זה שנאוי לפני המקום משוקץ ומרוחק ותועבה, והיום הוא אהוב ונחמד קרוב וידיד". "כמה מעולה מעלת התשובה, אמש היה זה מובדל מה` אלהי ישראל שנאמר עונותיכם היו מבדילים ביניכם לבין אלהיכם, צועק ואינו נענה שנאמר כי תרבו תפלה וגו` ועושה מצות וטורפין אותן בפניו, שנאמר מי בקש זאת מידכם רמוס חצרי, מי גם בכם ויסגר דלתים וגו`, והיום הוא מודבק בשכינה שנאמר ואתם הדבקים בה` אלהיכם, צועק ונענה מיד שנאמר והיה טרם יקראו ואני אענה, ועושה מצות ומקבלין אותן בנחת ושמחה שנאמר כי כבר רצה האלהים את מעשיך, ולא עוד אלא שמתאוים להם שנאמר וערבה לה` מנחת יהודה וירושלם כימי עולם וכשנים קדמוניות".

עד כאן לשונו. לפי כל הנ"ל את בהחלט צריכה להסתכל על מה שהיה כאילו זה היה בגלגול קודם שלך, מה שהיה היה, ועכשיו האירי את פנייך לעתיד בפנים מלאות קדושה וטהרה. עשי מאמצים להכיר בן זוג ולהתקדם לנישואין עם בחיר ליבך - בהצלחה - מנשה ישראל