אמונה

מדוע מפרישים חלה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד קראתי בכתובים על הפרשת חלה נועדה להוכיח את כך שהקב"ה הינו ראשית לכל דבר מתוך הכתובים הבנתי שהפרשת חלה הינה מצווה שנועדה להזכיר את בריאת העולם היא נועדה להזכיר את יצירת האדם הראשון שהקב"ה לקח חלק מהעפר ויצר מתוכו את האדם, גיסי אמר לי שהבנתי לא נכון וההפרשה הינה משום שהיה נהוג להפריש לכוהנים. האם לא הבנתי את מה שהיה כתוב

תשובה

שלום וברכה

בכל מצוה יש את עצם המצוה וכן רמזים מסויימים שאנו מוצאים במצוה, ברור שהמצווה כפשוטה היא מתנת כהונה שחובה לתת לכהן את החלה כחלק ממתנות הכהונה. וכמבואר בספר החינוך טעם הדבר משרשי המצוה, לפי שחיותו של אדם במזונות, ורוב העולם יחיו בלחם, רצה המקום לזכותנו במצוה תמידית בלחמנו כדי שתנוח ברכה בו על ידי המצוה ונקבל בה זכות בנפשנו, ונמצאת העיסה מזון לגוף ומזון לנפש.

גם למען יחיו בו משרתי השם העוסקין תמיד בעבודתו והם הכהנים מבלי יגיעה כלל, שאילו בתרומת הגורן יש להם עמל להעביר התבואה בכברה ולטחון אותה, אבל כאן יבוא חוקם להם מבלי צער של כלום: אבל יש כך ענינים נעלים וגבוהים, ואחד מהתיקונים הנעלים של המצוה היא שכדוגמת הקב,ה שהפריש חלה מן העולם הוא האדם, כך אנו מורידים חלה מן העיסה, והדבר הוא לתיקון חטא חוה שקלקלה את חלתו של העולם בהכשילה את אדם הראשון לאכול מעץ הדעת, ולכן הנשים קיבלו את מצותהפרשת חלה כדי לתקן חטא זה.וכן כתב בקיצור שולחן ערוך סימן עב סעיף ו המנהג בכל ישראל לאפות בבתיהם לחמים לכבוד שבת. ...

כדי שתקיים האשה מצות הפרשת חלה. כי אדם הראשון נברא בערב שבת והיה חלתו של עולם, והאשה בחטאה אבדתו, ועל כן צריכה היא לתקן דבר זה. ומקורו בירושלמי. ישנם ענינים רבים נוספים ונעלים במצוה זו.

בברכה - בנימין שמואלי