חברה והשקפה

אי נקיטת דעה של החרידים להתנתקות.

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום, לפני כמעט 3 שנים התרחש אירוע בעם היהודי ובוצע פינוי\גירוש (כל אחד לפי הגדרתו) ניתן היה לראות כי הציונות הדתית התנגדה ואילו העדה החרידית לא ראתה צורך לעזור ולהתנגד למהלך. רציתי לדעת מה הסיבות שהחרידים לא התנגדו שמן הראוי שלפחות בין ויכוח ליהודים (מאמינים!) לבין גויים תהיה לפחות תמיכה ביהודים.

תשובה

שלום וברכה

עמידה בחוסר מעש אל מול פשעים הוא חטא חמור ביותר, אילו היה המעש שלנו עוצר בעד הרעה. עמידה בחוסר מעש בדבר שהמעש שלנו לא יכול להשפיע כלל, אינו עוון, ודי בגילוי דעת שהפשע נעשה שלא על דעתנו. החרדים פועלים נמרצות למניעת נתיחת גופה או בזיון מתים כשהמעש שלנו עוזרת ועוצרת בעד הרעה.

ובדיוק כך היו פועלים אילו המעשים שלנו היו יכולים לעצור בעד המגפים האלות, והמנופים שהונפו על גופותיהם ובתיהם של אחינו בני ישראל מיישבי חבל עזה. אבל אחרי שהפשע של ההתנתקות יצאה לדרך ונהפכה להחלטה מעשית [אגב, בממשלה בה היו חברים נציגי המיישבים], שוב אין בעמידה מול המפנים שום תועלת מעשית, אלא רק התכתשות ללא תועלת, מלחמת אחים ושפיכות דמים, וזו איננה חובה הלכתית ומוסרית.

בהצלחה - מנשה ישראל