שאל את הרב - כללי

ספר שמואל

  • כ"ד אייר התשע"ה

שאלה

נשאלה שאלה למה ספר שמואל ב נקרא כך ולא בשם אחר והרי שמואל לא מופיע שם. התשובה הייתה ששמואל הנביא כתב את כל הספר בנבואה ולאחר מכן חילקו אותו לשני חלקים. השאלה שלי היא כזאת, אם שמואל כתב את הספר בעצמו, וזה הרי היה עוד לפני שמת, אז אם ככה היו יודעים הכל מראש, דוד היה יודע ששאול מת בלי השליח שהגיע לספר לו. ודוד היה יודע שאבשלום יהרוג את אמנון אחיו ושאמנון רצה את תמר ולמעשה, כביכול היה יכול למנוע את השתלשלות המאורעות. אם כך, אם הכל היה ידוע מראש, למה אבשלום לא שמע לעצת אחיתופל שהייתה טובה אלא לעצת חושי הארכי שהטעה אותו בכוונה? הרי מראש ידעו את השתלשלות העניינים.

תשובה

לכבוד השואלת,

הגמרא בבא בתרא אומרת:

מן הפסוק ושמואל מת עד גמירא (=עד סוף הספר), אסקיה (=סיימו) גד החוזה ונתן הנביא (ב"ב ט"ו.)

(עי' גם דהי"א כ"ט כ"ט).

אגב זו מצאתי:

שמואל א' ושמואל ב' הם ספר אחד. חלוקת הספר לשניים, כמו גם חלוקת מלכים ודברי הימים לשני ספרים, הם חלוקה נוצרית, מן המאה ה- 13.

בברכה,

רב נחום