תורה ומדע

מופתי משה, נס או כישוף?

  • י"א ניסן התשע"ה

שאלה

במה עדיף משה מחרטומי מצרים - שעפ"י הכתוב פעלו גם הם בניגוד לדרכי הטבע? האם רק בגלל שעשה כשפים יותר גדולים משלהם? מניין שכל מה שעשה היה מכוח אלוהי, ולא מכוח כישוף?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כישוף איננו מסוגל להפוך ים שלם לדם, או להרוג כל בכור בארץ שלמה, או לקרוע את הים, או להאכיל עם שלם במדבר במשך 40 שנה.
רק בורא עולם מסוגל לשנות את הטבע של ארץ שלמה, ולהציל עם שלם.

מכשפים וקוסמים מסוגלים לעשות רק להטוטים קטנים שנוגעים אליהם באופן אישי, כשם שאדם חזק מאוד יכול להרים סלע - אך לעולם לא יוכל להזיז הר ממקומו, כך גם אף מכשף אינו מסוגל לחולל נסים בקנה מידה ארצי - שאת זה רק בורא עולם מסוגל לעשות.

זוהי הסיבה שלא שמענו באף מקום אחר בעולם על "מכשפים" שעשו נסים בקנה מידה המוני. כל סיפורי המכשפים מתמקדים תמיד במעשים פרטיים, שאין בגדר הוכחה למציאות האלוקית.

כמו כן, הרמב"ם טען שכל המכשפים הם בסך הכל להטוטנים שעושים "טריקים", ואפילו חרטומי מצרים הפכו את המקל לנחש בדרך של אשליה אופטית, ולא באמת שהפכו מקל לנחש. זאת בשונה ממשה רבינו שכל מעשיו היו אמיתיים - ועל כן הנחש של משה אכל נחשי החרטומים (שזה דבר שהוא נגד הטבע שנחש יאכל נחשים).

זאת ועוד, התורה מלמדת אותנו שחרטומי מצרים לא יכלו לעשות את הנסים האלוקיים, והודו בעצמם ש"אצבע אלוקים היא"!

נא ראה את מאמרנו החדש בנושא זה:
http://www.hidabroot.org/he/article/112321

בברכה,
דניאל בלס