חברה והשקפה

יש עניין שנתהפך הכל לטובה

  • כ"ד אדר התשע"ה

שאלה

הרב בטח מכיר את האמרה: יש עניין שנתהפך הכל לטובה. אני לא בטוח ב100% מי אמרה ולכן לא אתן קרדיט. אני יוצא מנקודת הנחה שהרב מסכים עם האמרה, אם לא שהרב יתקנני. יש לי שתי שאלות בנוגע לעניין: 1. האם לא כל מה שהשם עושה הוא טוב? אם כן, מה יכול להתהפך לטובה אם הכל כבר טוב? 2. הרי גם הטוב, הוא לא תמיד 'כיף'. הרי בן אדם יכול לעבור ייסורים כדי לתקן את חטאיו בן בגלגול הזה ובן בגלגול הבא. ואם כן, מה בעצם "מנחם" (מלשון נחמה) במשפט הזה? הרי אם טוב הוא גם מה שנראה בעינינו כרע, אז צריך פשוט לומר הכל טוב. אני מקווה שהרב הבין אותי. תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

אין מימרא בחז"ל שהכל נתהפך לטובה.

יש שתי מימרות בדברי חכמים א. גם זו לטובה. ב. כל מה שה' עושה לטבוה הוא עושה.

במפרשים ניתן למצוא את הפתגם שהרעה התהפכה לטובה והכוונה היא שדבר שאנו רואים בעיני בשר שנראה כביכול כאילו רעה בסוף אנו רואים בעיני בשר שזה נתהפך לטובה בעינינו. אבל אין הכוונה שזה אכן היה רעה אלא היה נראה בעיניים כדבר לא טוב ובסוף התברר לנו שזה טובה.