האם צריך ליטול ידיים אחרי שנת צהריים?

  • ו' שבט התשע"ה

שאלה

1. אם ישנתי בצהריים, האם אני חייב ליטול ידיים או רק אם ישנתי יותר מחצי שעה? אשמח אם כבוד הרב יפרט יותר

2. האם יש טומאה גם על הידיים אם ישנים בצהריים, או רק בערב?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

1. הישן ביום צריך ליטול ידיים בלי ברכה (ראה שלחן ערוך ורמ"א סימן ד סעיף טו), ומעיקר הדין זהו רק משינה של חצי שעה ומעלה (ראה פסקי תשובות סימן רלא אות א).

ולפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל אם ישן על מיטתו אפילו מעט (כ-54 שניות), הרי זו שנת קבע (שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סוף סימן ה בהערה), וצריך ליטול ידיים בלי ברכה.

2. יש בזה ספק, אם הלילה הוא שגורם לטומאה, ולפי זה אין טומאה שורה על הידיים בשינה של היום, או שהשינה היא שגורמת לטומאה, ולפי זה יש טומאה על הידיים גם בשנת היום (שלחן ערוך שם, ומשנה ברורה ס"ק לד), ולכן מספק נוטלים ידיים בלא ברכה וכנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס