חברה והשקפה

אלו ואלו

  • כ"ח טבת התשע"ה

שאלה

איך יתכן אלו ואלו דברי אלקים חיים בדברים הסותרים זא"ז כגון מח' הרמב"ם והרמב"ן בעניין תחיית המתים ועוד הרבה. כשהמח' היא במציאות.

תשובה

שלום וברכה,

רוב המחלוקות יכולים להתיישב זה עם זה, כשכל מפרש מתאר צד אחר במציאות.

כך הגמרא עצמה מתארת מחלוקת שהיתה בדבר פילגש בגבעה (גיטין, דף ו, עמוד ב). במחלוקת זו ניסו חז"ל לבאר את הסיבה שהביאה לבעל לכעוס על אשתו הפילגש (ככל הנראה מתוך מסורות עתיקות שעברו מדור לדור). האחד אמר שהבעל ראה שיערה בעיסה שהכינה אשתו, והיה זה הקש ששבר את גב הגמל והביא אותו למסקנה שאשתו לא שומרת על הצניעות. האחר אמר שהבעל ראה זבוב בתחתית העיסה, וזה מה ששבר את גב הגמל, והביא אותו למסקנה שאשתו מזלזלת בו. הגמרא מספרת שמאוחר יותר פגש רבי אביתר את אליהו הנביא ושאל אותו מי מהשניים צודק, או אז סיפר לו אליהו כי שניהם צודקים. כיצד? הבעל אכן ראה זבוב בעיסה, אך הוא התאפק מלהיב, אלא שבהמשך הוא גם ראה שערה באותה עיסה, מה ששבר את גב הגמל. אילו היה רואה רק את הזבוב - עוד היתה נחה דעתו, אילו היה רואה רק את השיערה - הוא היה מתאפק, אך מכיוון שחזה בשניים בזה אחר זה, פקעה סבלנותו והוא כעס על אשתו, מה שגרם לרצף אירועים מצער מאוד (שופטים יט-כא), ואין זה המקום להתייחס לטעויות חמורות בחיי המשפחה והזוגיות. אך מכאן אנו רואים כיצד שני רבנים החולקים בסוגיה מסויימת, יכולים להתברר כשני צופים, כאשר כל אחד מדבר מזוית שונה על אותה האמת. זו כל הנראה הכוונה בביטוי "שבעים פנים לתורה". אליהו הנביא סיים את דבריו כשאמר לרבי אביתר: "אלו ואלו דברי א-לוהים חיים".

לגבי תחיית המתים - ייתכנו באמת כמה אפשרויות שבהן הגאולה תתרחש בפועל, כי הדבר תלוי במעשינו ודרגתנו הרוחנית.

ראה בבקשה:

נ.ב.
מומלץ שתחפש בגוגל את החוברת "שיחה גורלית". אני בטוח שתהנה.

בברכה,
דניאל בלס