תפילה וברכות

מי שבירך על יין בורא פרי האדמה האם יצא ידי חובה?

  • כ"ו טבת התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, טעה ובירך על יין "עץ" יצא בדיעבד. מה יהיה אם בירך על יין "אדמה" האם יצא? הרי לכאורה כשבירך על "עץ" "אדמה" יצא בדיעבד או שאין אומרים בדיעבד פעמיים? אם אפשר מקורות לתשובה. תודה.

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת, והתשובה היא, שגם מי שבירך על היין האדמה יצא ידי חובה בדיעבד.

מקורות: הרא"ה במסכת ברכות (דף מ עמוד ב, ד"ה ועל כולן) והריטב"א בהלכות ברכות (פרק ג הלכה יא). וכ"כ החיד"א זצ"ל בשיורי ברכה (חלק אורח חיים סימן רב) ובספרו שו"ת יוסף אומץ (סימן עג). וכ"כ בשדי חמד (מערכת ברכות סימן א אות ב, ובפאת השדה מערכת ברכות סימן י) ובלחם הפנים שעל הקיצור שלחן ערוך (סימן נו סעיף ג) ובכף החיים (סימן רב ס"ק יא, וסימן רח ס"ק עח).

בברכה,

הלל מאירס