חברה והשקפה

שאלה לגבי טבעונות...

  • כ"ט כסלו התשע"ה

שאלה

אני אוכל בשר ועוף. ואנשים טבעונים אמרו לי שאני "רוצח" ושאסור לאכול חיות שעברו צער. אני הגבתי להם בכך שקיצור שולחן ערוך כתוב בהלכות צער בעלי חיים שמותר לצער בעל חיים לצרכו של אדם, והם התעצבנו עלי ואמרו לי שאני רוצח וכו'. אני לא חושב שאני באמת רוצח, אבל זה כן מכניס ספק שבאמת תנאי המחיה של בעלי החיים לא כל כך טוב ואנחנו בתור יהודים לא צריכים לרחם עליהם? ורציתי לדעת שהאם לעתיד לבוא בבית המקדש עדיין נקריב קרבנות? אזי שוודאי שאין איסור על אכילת בשר ממש. אבל בכל זאת הייתי רוצה לדעת האם אחרי שראיתי גם כמה רבנים מוכרים שחיו על צמחונות, רציתי לדעת האם זה אידיאל יהודי? והאם כדברי הרמב"ם רצוי לאכול בשר רק בשבתות ובימים טובים?

תשובה

שלום וברכה,

בעל חיים איננו אדם. המושג של רצח קיים רק בין אדם לחבירו.

אותם טבעונים בעצמם אוכלים ירקות ופירות שרוססו בחומרים רעילים - שלשם כך "רצחו" עכברים ומכרסמים, וגזלו שטחי מחייה מבעלי חיים רבים לצורך החקלאות. גם מקום המגורים שלהם בנוי על "רצח" של אוכלוסיות בעלי חיים שחיו שם קודם לכן. בכל מקום האדם חי על חשבון בעלי החיים, ומשתמש בבעלי החיים.

כמובן שאסור לאדם להתאכזר לבעלי החיים, אך אכילה איננה מטרה אכזרית.  ראה בבקשה כאן:

בברכה,
דניאל בלס