שאל את הרב - כללי

האם יש בימינו בתולת ים?

  • ט' כסלו התשע"ה

שאלה

אני רוצה לשאול האם אכן קיים בתולת ים? רוב תודות

תשובה

שלום רב,

יש כמה מקורות על כך שלפחות בעבר היה קיים יצור שחציו אדם וחציו דג -

ראה רש"י מסכת בכורות (דף ח עמוד א) שכתב לפרש את דברי הגמרא שם "בני ימא", דגים יש בים שחציין צורת אדם וחציין צורת דג.

וכן מצינו בתורת כהנים (ג, ז) חיה זו חית הים. הנפש להביא את הסירונית. וכתב הראב"ד בפירושו שם, שמדובר בדג שמחציה ולמעלה כצורת אישה ומנגנת כאדם.

גם בספר צל העולם (חלק ב' שער י) כתב, שיש דגים בארץ אינדי"א אשר ראשם גופם וכו' כדמות בתולה ומשוררים בנעימות ונקרא שריינ"א.

וכך הביא החיד"א זצ"ל בספרו מדבר קדמות (מערכת ד אות יג) מספר צמח צדיק (פרק יז) דג יש בים שקורין סירינה, מחציו ולמעלה כדמות אישה בתולה ומחציו ולמטה כתבנית דג, ומקום משכנה בסלעים ומקומות מסוכנים בים ומדי עבור איזה ספינה תתחיל לשורר ולזמר בקול נעים הרבה עד כי תפיל חבלי שינה על כל אנשי האונייה ואח"כ נכנסת לתוכה והורגת כל יושביה.

עוד הביא שם מה שכתב במוסף הערוך (ערך סרני) על מה שהוזכר בתורת כהנים דג בשם סרני, שהכוונה היא למין חית הים מחציה ולמטה אישה מחציה ולמעלה איש, ושבזמנו ראוה שר וספנים בים מלכות נורוויגא כחום היום יושבת על שרטון ובשומעה קול צללה מיד בתוך הים. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס