חברה והשקפה

המשך שאלה על שטריימל

  • ד' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, השאלה זה המשך שאלה לבניימין שמואלי. ראיתי את התשובה של בקשר לשטריימל וכמות החיות ההרוגות לצורך כך. אני רוצה לציין כי איני צמחונית מטעמי מוסר אלא משתדלת להימנע מאכילת בשר מטעמי בריאות וגם מסיבה שרב הבשר מפוצץ בהורמונים, אנטיביוטיקה וכו'... אינני משתייכת לאנשים שרואים כל היום תמונות של חיות סובלות ומתחילים לחבב את החיות יותר מבני אדם. השאלה שלי נבאה מתוכנית שראיתי בערוץ 20 שזה ערוץ יהודי עם נטייה דתית ודעות פוליטיות ימניות מוצקות. יש שם תוכנית בהנחיית לינוי בר גפן שנקראת מאחורי הד(ל)ת וכל פעם יש שם נושא אחר כמו לבוש, גמ"חים, עבודה בקרב הקהל החרדי, חופשות וכו'.. וזה דווקא תוכנית שמציגה את החרדים באור חיובי ולא כמו התוכניות בתקשורת השמאלנית. הנושא של שטריימל עלה בתוכנית על לבוש גברי ושם ראיינו בעלי חנויות חרדים, בחורי ישיבה וכו'. מטרת התוכנית הייתה להראות למה חרדים לובשים שחור לבן מה המשמעות של זה ומה ההבדלים בין הזרמים... הנושא של שטריימל עלה כדרך אגב, בעל החנות שהראה כל מיני כובעים אמר שיש מחירים שונים ושזה נעשה מכ- 100 זנבות. זאת לא היתה תוכנית להצגת "הריגת חיות תמימות לצורך שטרימל" זה משהו שפשוט כשראיתי את זה חשבתי לעצמי למה זה טוב. ככה שכשכתבת לי לא להאמין לכל מה שאני רואה אני בהחלט מסכימה איתך אבל במקרה הזה זה דווקא מידע אמין. והשאלה היא למה זה טוב לשים על הראש כל כך הרבה חיות מתות. כי לא משנה איך נקרא לזה זה מה שזה . זה הרי לא לצורך באמת כמו במדינות קרות ששמים כובע צמר כדי להתחמם... בברכה, נונה אור

תשובה

שלום וברכה

מוכר נחמד זה הפריז מאוד וזה לא נכון בלא ספק.

פעם השתמשו ביותר זנבות ובכל מקרה לא במאה. היום רוב השטריימל הוא מפלסטיק או קרטון והוא מצופה בכמה זנבות בודדות.

השטריימל מרקורו בגזירת הפריצים שחייבו את היהודי ללכת עם זנב על הראש כעונש. אולם הבעש"ט לקח את הזריה הרעה הזו והפך אותה לכובע מפואר לכבוד שבת ואף הוסיף לבאר את שבח בגד מיוחד זה ועל כן החסידים לא מוותרים על המנהג ומשתמשים בזנב זה לשטריימל. כפי שהסברתי אין הרג המוני לצורך זה ובוודאי לא בצער בעלי חיים.