שאל את הרב - כללי

אנחנו אומרים שיצחק אבינו זה סמל של מידת "גבורה". בפרשה שלנו יש לו סיכסוך עם פלישתים על בארות מים.למה הוא מוותר עליהם?

  • כ"ד חשון התשע"ה

שאלה

שלום וברכה! אני קצת לא מבין: אנחנו אומרים שיצחק אבינו זה סמל של מידת "גבורה". בפרשה שלנו יש לו סיכסוך עם פלישתים על בארות מים.למה הוא מוותר עליהם? גבורה זה כיבוש רצון: אם זה ביחס אליו הוא צריך לוותר , אמ זה ביחס לפלישתים אז הפוך לא לתת להם, יוצא סתירה...(בעצם זאת שאלה כללית על "גבורה")

תשובה

לכבוד השואל,

שאלה טובה שאלת.

כך שמעתי מרבי בהשקפה, הרב חיים יעקב גולדוויכט ז"ל:

הקב"ה ניסה את האבות דוקא במצבים שדרשו את ההיפך של המידות הטבעיות שלהם.

לכן אברהם אבינו שמידתו חסד, נתנסה בנסיונות שהיה צריך לנהוג בהם גבורה; יעקב אבינו שמידתו אמת, נתנסה בנסיונות שהיה צריך לנהוג בהם שקר (לקיחת הברכות, לבן, וכו').

יצחק אבינו שמידתו גבורה, נתנסה בזה אם דוקא יוכל לשלוט על גבורתו, ולפעול בחסד - ואפילו כלפי אלו שרצו להרע לו, לגבי הפלישתים.

בברכה,

רב נחום