שמיטה

האם מותר להוציא עשבים שוטים בשנת השמיטה

  • כ' חשון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. יש לי מספר אדניות בחלון, האם מותר להשקותן? האם מותר להוציא עשבים שוטים?

תשובה

לכבוד השואלת,

אדנית שנמצא בחלקו על אדן של הבנין, הוא נוגע לספק ומחלוקת הפסוקים אם אפשר להקל בעציץ שבבית.

הרב החזון איש ז"ל, והרב שלמה זלמן אורבאך ז"ל, ויבלח"ט הרב שמואל הלוי וואזנר שליט"א פוסקים שיש לראות את העציץ שמונח על אבן או מרצפות מעל לקרקע לחומרא כיונק מן הקרקע. (מתוך ספר ילקוט יוסף - שביעית והלכותיה, פרק ד' סעיף קטן כח).

הרב  אלישיב ז"ל סובר שבעציץ פלאסטיק יש להחמיר [שיונק] משום שאין ברור לנו מה היא היניקה שדיברו עליה חז"ל. (שם, סעיף קטן כה).

ולמעשה הפוסקים החמירו כדעת החזון איש ז"ל שיש להחמיר בעציץ המונח על אבן או מרצפות כיונק מן הקרקע.

~~~

ולפי זה, גם באדנית המונחת על אדן של הבנין, יש להחמיר בה בדיני שביעית בנוגע לכל הגדל בה

כל הדינים הנוגעים לטיפול בגינה - כגון, שאסור לזרוע בו, והאיסור לטפח אותם וההיתר רק לתת מעט מים כדי שלא יכמשו וימותו, והאיסור לגזום בכוונה לסייע ולהואיל לגידול, ושבשמים שמשתמשים בהם להריח או לאכילה שגודלים בו יש לנהוג בהם קדושת שביעית (לכן אין לזורקם עד שתכלה טעמם או ריחם לגמרי), ואיסור של ספיחין,  והחיוב להפקיר את הפירות שיגדלו שם בשביעית, ועוד - נוגע גם לאדניות.

ונמצא שאין להשקות את האדניות רק בהשקאה המוכרחת לקיומן.

ולגבי עשבים רעים: כך הם דברי הילקוט יוסף (סיכום הלכות שעל פי פסקי הרב עובדיה יוסף ז"ל) בהכות שביעית, פרק ח' אות ד':

מי שגדלו לו בשדהו עשבים רעים המפריעים לצמחים וחונקים אותם, והדבר ברור שללא טיפול יזיקו לצמחים נזק ממשי, מותר לו לרסס בחומרי הדברה  על העשבים. ואם לא מועיל ריסוס, מותר עידור אפילו במעדר רגיל, ובלבד שיקפיד לא להפוך את הקרקע."

אם כן אין להוציא את העשבים השוטים בשנת השמיטה אלא אם כן הדבר ברור שהם עומדים להזיק לצמחים נזק ממשי.

בברכה,

רב נחום