שאל את הרב - כללי

יצא שכרו בהפסדו

  • י"ד חשון התשע"ה

שאלה

שלום רציתי לדעת בבקשה מה זה אומר יצא שכרו בהפסדו? אני יודעת שזה אם למשל אני הולכת לשיעור תורה בגזל (שאני עולה לאוטובוס בחינם) אבל עושה מצווה בכך שהולכת לשיעור תורה. אז יוצא שיש לי שכר על המצווה שהלכתי לשיעור אבל גם יש לי עבירה על הגזל? תודה

תשובה

שלום וברכה

המשנה באבות אומרת אַרְבַּע מִדּוֹת בַּדֵּעוֹת. נוֹחַ לִכְעוֹס וְנוֹחַ לִרְצוֹת, יָצָא שְׂכָרוֹ בְהֶפְסֵדוֹ. קָשֶׁה לִכְעוֹס וְקָשֶׁה לִרְצוֹת, יָצָא הֶפְסֵדוֹ בִּשְׂכָרוֹ.

הברטנורא מסביר אדם שכועס מהר על כל דבר, אע"פ שהוא חוזר ומתרצה מהרה הפסדו מרובה משכרו, שרוב מעשיו מקולקלים מאחר שהוא נוח לכעוס על כל דבר ודבר. אבל הקשה לכעוס, אע"פ שיש לו מדה רעה שהוא קשה לרצות, יצא הפסדו המועט שהוא קשה לרצות בשכרו המרובה שהוא קשה לכעוס, ורוב מעשיו מתוקנים.

אין לזה קשר למצוה הבאה בעבירה  אלא למידות של האדם  שיש אדם בעל מידות כאלו שהוא מפסיד או מרוויח ממידותיו.