שאל את הרב - כללי

מלחמת המלכים-פרשת לך לך

  • ט' חשון התשע"ה

שאלה

שלום רב למה בפרשת "לך לך" לא כתוב את שם מלך בלע , היחידי מבין התשע ללא שם ? רש"י מפרש עיר קטנה , האם יש פתרון נוסף? - בפרשת ניצבים הוא בכלל לא מוזכר , פרק כב פרק כט (רשום מהפכת סדום ועמורה אדמה וצביים) ? שאלה נוספת -לפי פרקי רבי אליעזר. דמשק אליעזר הוא בנו של נמרוד , למה בנו הנוסף של נמרוד , פרעה , לא הצטרף למלחמה ? לאחד הצדדים ,

תשובה

לכבוד השואל,

הרמב"ן  מפרש "עיר קטנה".

מתוך העיון בפסוק מוכח, שהשמות של המלכים בעצמם גילו על נמיכות דרגתם ברוחניות, וכמו שמוכח מדרשות חז"ל.

משא"כ מלך בלע, אע"פ שהיה רשע - שהרי מתחילה נגזר גם על עירו להתהפך יחד עם שאר אזור סדום - מ"מ היה רשעתו יחסית קטנה, שהרי עדיין לא "זכה" לשם (המורה על קנין בעצם הנפש ) היתאר ויורה על גודל רשעתו. ולכן לא נזכר שם אצלו של אדם רשע,  כמו אצל שאר השמונה ש יו הרבה יותר רשעים וש, נתחייבו כלייה.

ולכן אח"כ בפרשת "וירא", כשלוט פחד לברוח אצל אברהם אבינו, וביקש במקום זה לברוח לעיר צוער, הסכימו המלאכים בהסכמת שמים שצוער לא תשחת, וכמו שנאמר (בראשית פרק יט, פסוקים כא-כב): "הִנֵּה נָשָׂאתִי פָנֶיךָ, גַּם לַדָּבָר הַזֶּה:  לְבִלְתִּי הָפְכִּי אֶת-הָעִיר, אֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ.מַהֵר, הִמָּלֵט שָׁמָּה, כִּי לֹא אוּכַל לַעֲשׂוֹת דָּבָר, עַד-בֹּאֲךָ שָׁמָּה; עַל-כֵּן קָרָא שֵׁם-הָעִיר, צוֹעַר."

ולכן בפרשת נצבים לא נזכר צוער בין הערים שנהפכו, כי באמת נשתנה הגזרה לגבה, והיא לא נהפכה לבסוף - וזה בזכות ההצלה של לוט.

ולימדנו הקב"ה בזה - כאן בפרשת לך-לך - דבר נפלא, שהוא יתברך יודע הכל מה שהיה הוה וגם מה שיהיה, ולכן הוא יתברך מכין כבר "רפואה קודם למכה";

וכבר במלחמת המלכים הודיענו שהיתה עיר קטנה הכלולה באזור של סדום שלא חטאו עד כדי כך כמו שאר המקומות שבאיזור. וזה הכל בהשגחה, כדי שאח"כ כשינצל לוט וירצה להנצל למקום קרוב, עדיין תהיה לו את האפשרות להנצל מן הגזרה ע"י הבריחה לאותה אזור קטן שמסביבות סדום: הואיל ו1) הם לא חטאו כ"כ כמו בשאר האזור מסביב , 2) יוכלו להפטר מן הגזרה, ו3) זה גם מקום קרוב, ולכן יוכל לוט להמלט שמה, ויוכל לצאת ממנו מלך המשיח.

[בקשר לשאלה אודות פרעה, חפשתי במקורות ולא מצאתי מקור קדום המורה שפרעה היה בנו של נמרוד. לכן נבקשך אם תמצא מקור כזה, נא לשלוח אותו לאתר שוב עם שאלתך.]

בברכה,

רב נחום