שמיטה

השקאה בשנת שמיטה

  • ג' חשון התשע"ה

שאלה

שלום רב- כיצד עלי להתנהג בגינה הפרטית ? יש לנו 2 עצי פרי (לימון וקלמנטינה), וגידולים נוספים לא רבים. האם מותר לאכול מעצי הפרי? האם מותר להשקות ולנכש עשבים? האם מותר להפוך את האדמה ולדשן אותה? בברכה מאיר

תשובה

שלום וברכה

אכתוב את הכללים ותן לחכם ויחכם עוד.

פירות {להבדיל מירקות} שחנטו בשנה השישית אין להם קשר לשמיטה ומותר לאספם כרגיל לבית ואין בהם קדושת שביעית כלל ואינם הפקר.

בעניין השקאה ילקוט יוסף קצוש"ע יורה דעה פרק י"ב - השקאה בשביעית

א. השקאה אסורה בשביעית ומכל מקום התירו חכמים להשקות שדה שאינה מסתפקת במי גשמים, אלא זקוקה להשקאה תמידית. וכן בכל השקאה שבאה למנוע פגיעה בעץ או בצמחיה, שאם לא ישקו יגרם נזק. ויש אומרים שצריך לצמצם את תדירות ההשקאה ולהגדיל את הפרשי הזמן בין השקאה להשקאה. ויש אומרים שהואיל והותר להשקות אין צריך לצמצם בהשקאה. אולם בעונת הגשמים אין להשקות כלל.
עצי פרי הזקוקים להשקאה קיומית בימות הקיץ, מותר להשקותם כל שמומחה בדבר אומר שההשקאה היא לצורך, בכל אילן לפי כוחו. וכשאין לפנינו מומחה ויש ספק אם יש צורך בהשקאה או לא, יש להקל, שעל פי רוב חוסר השקאה מזיקה לאילן. ומה שהתירו השקאה לצורך, הטעם הוא מפני שאם לא ישקה תיעשה הארץ מלחה וימות כל עץ שבה, והואיל ואיסור הדברים האלו הוא מדבריהם, לא גזרו על אלו.

בעניין דישון
ילקוט יוסף קצוש"ע יורה דעה פרק י"ג - זיבול בשביעית

א. אסור לזבל את השדה בשנת השמיטה. והאיסור הוא בין לצורך שנת השמיטה בין לצורך השנה השמינית כדי להכין את השדה שתהיה יפה לזריעה. ואם עבר וזיבל את השדה לצורך השנה השמינית, קונסים אותו שלא לזרעה במוצאי שביעית.
ילקוט יוסף קצוש"ע יורה דעה פרק י"ג - זיבול בשביעית

ד. אם נשקפת סכנה לקיום האילן אם לא יזבל בשביעית, יש להקל לזבל בשביעית, אך יעשה כן בצמצום וימעט בזיבול עד כמה שהדבר הכרחי. ואם אפשר להסתפק בפעם אחת לא יעשה ב' פעמים. וצריך שיקול דעת מרובה אם זה בגדר הצלת האילן, ויש לצמצם ולמעט בזיבול, וכל מה שאפשר לדחות עד השנה שמינית יש לדחותה ולא יעשה אותה בשביעית.