שאל את הרב - כללי

הנהגת הציבור החרדי

  • כ"ז תשרי התשע"ה

שאלה

יש כמה הנהגות שנפוצות בציבור החרדי אך אינן מובנות לי כדי הצורך ואיני רוצה לקיים דברים בלי הבנה כי כך הציבור נוהג 1 נושא ההודעות בפלאפון יש לי מכשיר בלי אינטרנט [זה לדוגמא מובן למה אסור] מכשיר עם מקשים יש לו הודעות שיחות יש אפשרות לצילום לא יודע למה אני צריך טלפון כשר הודעות עוזרות לי מודיעים לי על שיעורים מי שצריך שולח לי הודעה במקום להפריע באמצע הלימוד וכבר יש לי טלפון יותר מ 6-7 שנים ואף פעם לא שלחו לי איזה תמונה אסורה או קללות [פעם שקניתי את הטלפון רצו לישלוח פרסומות אך לא הסכמנו וממימלא לא שלחו] אם כן מה אסור בהודעות אותו דבר במצלמה איני משתמש כלל אולי רק לצלם איזה שם של ספר או איזה דף שאני צריך 2 נושא המחשב מה הבעיה אם יהיה מחשב בבית בלי אינטרנט בכלל עם משחקי חשיבה לילד כמו שח -מט שזה מפתח חשיבה היום ילדים רואים אצל שכנים וחברים ואי אפשר לחסום להם הכל מה שקורה בסוף זה שיוצאים כל היום לרחוב ואני רואה זאת בעיני ילדים כל היום מחוץ לבית יושבים בחנויות מפריעים לשכנים פשוט כל היום זרוקים בחוץ כיום בתור חינוך הייתי מעדיף שילד ישחק בתוך הבית ולא יחשף לכל מה שבחוץ כמובן שגם המחשב יהיה בפיקוח של הגבלת זמן ובחירת משחק ראוי וחינוכי כמו כן מה הבעיה להראות לילד במחשב סרט תורני מצוייר על הפרשה או על סיפורי תנ"ך פשוט אני קורא בספרים חרדים וקשה לראות שהם כותבים אסור זה אסור זה ראיתי בספר מי שכתב שאסור לתת לילד אופניים כי כבר רבו הזקי האופנים ויש תאונות וניזקים מזה לכן מדין ונשמרתם זה אסור וכאן זה נראה לי קצת מוגזם תקשור את הילד לכסא בבית וזהו [כי הם כותבים שלא יצאו לרחוב ובבית אסור מחשב ואסור אופניים ואסור משחקים שאינם תורנים ושחילונים יצרו אותם ובעולם חרדי הבעל לומד אישה עובדת אם כן מי ישמור על הילדים לאישה אין כח לשבת איתם כל הזמן רגע רגע אחרי יום עבודה ויש צרכי בית ] הדברים מאד מפריעים לי שמנסים להתנתק מהכל אך לא שמים לב שמהצד השני נעשים הרגלים רעים[כפי שכתבתי ילדים כל היום ברחובות בחנויות ואין צריך להאריך]

תשובה

לכבוד השואל,

1- " נושא ההודעות בפלאפון יש לי מכשיר בלי אינטרנט [זה לדוגמא מובן למה אסור] מכשיר עם מקשים יש לו הודעות שיחות יש אפשרות לצילום לא יודע למה אני צריך טלפון כשר הודעות עוזרות לי מודיעים לי על שיעורים מי שצריך שולח לי הודעה במקום להפריע באמצע הלימוד וכבר יש לי טלפון יותר מ 6-7 שנים ואף פעם לא שלחו לי איזה תמונה אסורה או קללות [פעם שקניתי את הטלפון רצו לישלוח פרסומות אך לא הסכמנו וממימלא לא שלחו] אם כן מה אסור בהודעות?"

- כפי מה שהבנתי, הבעיה בהודעות הוא שהצעירים נתפסים לשליחת הודעות לחבריהם בלי גבול, אשר רוב תקשורתם חסר תוכן, וזה גורם לבטל אותם מלהתרכז על לימודים ודברים שבאמת צריכים בחייהם.

2 - "אותו דבר במצלמה איני משתמש כלל אולי רק לצלם איזה שם של ספר או איזה דף שאני צריך."

- אינו יודע כעת מה האיסור במצלמה.

3 -  "נושא המחשב מה הבעיה אם יהיה מחשב בבית בלי אינטרנט בכלל עם משחקי חשיבה לילד כמו שח -מט שזה מפתח חשיבה היום ילדים רואים אצל שכנים וחברים ואי אפשר לחסום להם הכל מה שקורה בסוף זה שיוצאים כל היום לרחוב ואני רואה זאת בעיני ילדים כל היום מחוץ לבית יושבים בחנויות מפריעים לשכנים פשוט כל היום זרוקים בחוץ כיום בתור חינוך הייתי מעדיף שילד ישחק בתוך הבית ולא יחשף לכל מה שבחוץ כמובן שגם המחשב יהיה בפיקוח של הגבלת זמן ובחירת משחק ראוי וחינוכי כמו כן מה הבעיה להראות לילד במחשב סרט תורני מצוייר על הפרשה או על סיפורי תנ"ך פשוט אני קורא בספרים חרדים וקשה לראות שהם כותבים אסור זה".

- נראים דבריך.

4 - "ראיתי בספר מי שכתב שאסור לתת לילד אופניים כי כבר רבו הזקי האופנים ויש תאונות וניזקים מזה לכן מדין ונשמרתם זה אסור וכאן זה נראה לי קצת מוגזם תקשור את הילד לכסא בבית וזהו [כי הם כותבים שלא יצאו לרחוב ובבית אסור מחשב ואסור אופניים ואסור משחקים שאינם תורנים ושחילונים יצרו אותם ובעולם חרדי הבעל לומד אישה עובדת אם כן מי ישמור על הילדים לאישה אין כח לשבת איתם כל הזמן רגע רגע אחרי יום עבודה ויש צרכי בית ] הדברים מאד מפריעים לי שמנסים להתנתק מהכל אך לא שמים לב שמהצד השני נעשים הרגלים רעים[כפי שכתבתי ילדים כל היום ברחובות בחנויות ואין צריך להאריך]".

- נכון הדבר שלא טוב לחסום את הילדים מכל אפשרות של מוצא לכוחותם, וזה מביא לידי תוצאות לא טובות. גם אני מסכים שלחסום כל אפשרות מוצא שהיא כשרה על פי הלכה, היא הדרכה קיצונית.

בברכה,

רב נחום