שאל את הרב - כללי

איך אפשר לקיים מצוות שילוח הקן כהלכתה

  • כ"ז תשרי התשע"ה

שאלה

שלום וברכה יש לנו קן בבית [לאחר הפקרת המקום ואי רצון לזכייה בקן וזה לא נוח לנו כפי שנכתב שבכך אין חצירו קונה לו] רצינו לדעת אם אפשר רק להגביה את הקן עם הביצים ולהניחו ובכך תהיה אפשרות שהאם תחזור לדגור על הביצים או שמא צריך לקחת את הביצים בידיים ממש ואז לזרוק או להחזיר אלא שעכשיו גם אם יחזירו את הביצים לקן האם לא תחזור כפי שהבנתי ואז ממילא נהרסו הביציים מדובר שאין לנו שום שימוש בהם אנו רוצים לקיים את המצווה לשיטת הסוברים שגם כך יש מצוות שילוח הקן

תשובה

לכבוד השואל,

כפי מה שהבנתי, אי אפשר לצאת ידי המצוה אא"כ יקח או ביצים או אפרוחים.

הזמן שנחשבים הביצים בגדר ביצים הוא רק ביום ראשון עד יום שני ללידתם; לאחר מכן הם מתחילים להתרקם, ולא יהיו כשרים לאכילה. לכן אם איחר מלקחת את הביצים מיום הראשון ללידתם, שוב צריך להמתין עד ללידת האפרוחים (כשבוע וחצי, שבועיים), וגם אח"כ עוד שלש-ארבע ימים - עד שיפתחו את עיניהם, שאז הם נעשים כשרים לשחיטה - כדי לקיים את המצוה.

בנוסף לכך, צריך נטילת הביצים או האפרוחים להיעשות לקראת הערב (אומרים שבערך משעה 5 בצהרים עד למחרת בבוקר [בערך 7]), כי חיוב המצוה הוא לגרש את האם דוקא, ודרך היונים והתורים הנמצאים בינינו שהאם רובצת על הבנים דוקא בשעות הלילה, והאב רובץ עליהם בשעות היום. ואם ישלח את האב, לא קיים את המצוה.

למעשה, אם הבחנתם את זמן לידת הביצים (שזה קשה להבחין) ואתם יודעים שביום זה נולדו, אז אפשר לשלח את האם  ולהגביה את הביצים כדי לקנותם מן ההפקר, ושוב להניחם בקינם, וכמו שהצעתם;

אבל אם לא הבחנתם את יום הראשון ללידת הביצים, וצריכים לחכות לאפרוחים שיהיו בני כמה ימים, אז קשה לעשות עצה זו ולהגביה את האפרוחים בידים, מכיוון שהם מאד עדינים וקטנים באותו זמן ואפשר בקלות שינזקו. לכן במקרה כזה, נראה שהכי טוב להגביה את כל הקן כאשר הם יושבים בתוכו [בדרך כלל יש בכל קן שני אפרוחים] כדי לזכות בהם. [הרבה פעמים הקן דבוק מתחתיתו לקרקע או לענף שעליו נבנה, וכדי להזיזו ולהגביה את הקן, צריכים מקודם לנתקו מן השטח שנמצא עליו - אך יזהר שיזיז אותו לאט לאט ומאד בעדינות  באופן שלא יתפרק כל הקן, כי אז מאד קל שינזקו האפרוחים.]

לפני ששולח את האם ומגביה את הביצים/האפרוחים, אין לברך ברכה הואיל והדבר שנוי במחלוקת. אבל רצוי שיהרהר הברכה בלבו או שיאמר את הברכה ויהרהר השם בלבו – "ברוך אתה... מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצונו על שילוח הקן" קודם שיקיים את השילוח.

ואחר שכבר הגביה את האפרוחים בכוונה לקנותם, שוב יכול להשיב את הקן למקומו, ואפילו אם האמא תחזור אח"כ, נחשב שעכ"פ ש כבר קיים את המצוה. (ומנסיוני, האמא כן תוכל לחזור לאפרוחים, ונמצא שלא היה כאן שום הפסד.)

בברכה,

רב נחום