תפילה וברכות

האם נשים חייבות בקריאת שמע על המיטה

  • כ"ו תשרי התשע"ה

שאלה

שלום, יש לי כמה שאלות:

1. האם לפי הרב עובדיה יוסף זה בסדר לאכול פרות וירקות של היתר מכירה בשנת שמיטה?

2. האם נשים חייבות לומר המפיל בקריאת שמע?

3. לאמא שלי יש בעיות עם הסוכר, אם יורד לה הסוכר בערב שבת (יש לה חולשה וסחרחורות) מותר לה לאכול משהו לפני הקידוש, כדי שזה יירגע? תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואל,

1. זה לשון הילקוט יוסף בספר שביעית והלכותיה, פרק כה הלכה א:

"אין ספק שמן הראוי והנכון לכל הירא וחרד לדבר ה' לקנות פירות וירקות בשנת השמיטה אך ורק מחנויות שומרי שמיטה, שאינם מסתמכים על היתר המכירה המתבצע על ידי הרבנות הראשית. שהרי ‏בזמנינו הדבר אפשרי בנקל שלא לסמוך על ''היתר המכירה''. וכבר אמרו חז''ל על שומרי שביעית: ''גבורי כח עושי דברו''. ובפרט יש להזהיר להחמיר בזה בגינות נוי וכדומה, לשמור בהם כל דיני שמיטה, ולא להיזדקק להיתר המכירה כלל, אחר שכיום אין שעת הדחק לסמוך על היתר זה."

ומוכח שדעתו ז"ל היה לתמוך בהיתר מכירה הנעשה ע"י הרבנות, רק כדי להציל אותם חקלאים שאינם שומרי שביעית מלעשות איסור; אבל כל מי שאין צריך לסמוך על ההיתר, לא יסמוך עליו.

2. יש אומרים שאשה חייבת בקריאת שמע על המיטה כדין האיש. וכיוון שיש חולקים, ראוי שלא תברך ברכת המפיל בשם ומלכות. וטוב שתאמר וידוי לפני השינה (-מאתר: http://www.ateret4u.com/online/f_01602.html#HtmpReportNum0011_L2).

3. הנכון על פי הלכה, שהיא תקדש על שיעור של מיץ ענבים ורק אח"כ תטעום; ותצטרך לאכול ג"כ כזית של מזונות באותו מקום או לשתות רביעית נוספת של מיץ כדי לצאת ידי "קידוש במקום סעודה".

לא ראיתי מקילים בשביל חולה בנוגע לקידוש הלילה.

בברכה,

רב נחום