שאל את הרב - כללי

מהות המצוות

  • י"ח תשרי התשע"ה

שאלה

שלום, למיטב הבנתי ( תקנו אותי אם ני טועה) מהות קיום המצוות היא חיי נצח בעולם הבא. אשמח אם הרב יוכל לענות על שאלותי בנושא: 1 - איך אנו יודעים שיש בכלל עולם הבא? על מה היהדות מתבססת כדי לקבוע זאת? 2 - יש 100% מצוות שאדם צריך לעשות. לא כולם עושים את 100% המצוות שהתורה מחייבת ,חלק עושים 20% חלק 80% וכו... ובנוסף אין שום מניע טכני שאדם לא יעשה את כל 100% המצוות . שאלתי: איך קיום אחוז מסויים מהמצוות משפיע על החיים בעולם הבא? 3 - אשמח לדעת על מה הרב מתבסס בתשובה לשאלה מספר 2 . תודה מראש אילן

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי, ממעמד הר סיני היה נמסר לכלל ישראל העיקרון כי אין הגמול מתמצה בעולם הזה בלבד, וכמו כל חלקי תורה שבעל פה שנמסרו למשה רבנו בהר סיני.

מקובל אצלינו שמתוך המצוות שאדם מקיים בעולם הזה, זוכה אח"כ ל"חלוקא דרבנן"  - הוא לבוש רוחני יקר, המלביש את נשמתו לאחר הפטירה. ככל שיחסר בקיום המצות , נחסר בלבוש הזה ח"ו. לכן יש לאדם לקיים את כל המצוות שהם ביכולתו לקיים בעולם הזה, וכפי דעת והדרכת גדולי הדור וכמבואר בתורה (דברים ), ואם עושה את כל המוטל עליו כראוי אז זוכה לחלוקא דרבנן בשלימותו.

ענין החלוקא דרבנן נזכר בספר שערי קדושה פרק א - א. ושם בסוף הפרק נזכר האיך שלימותו תלוי בקיום המצוות.

בברכה,

רב נחום