שאל את הרב - כללי

מתי דנים את האדם בראש השנה.

  • כ"ו אלול התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, יהודי כאן שאל שאלה לגבי "איך אדם יודע מתי דנים אותו בראש השנה" והתשובה שלך הייתה: "שלום וברכה א. אין אומרים וידוי בראש השנה. רק בעת התקיעות יש להתוודות בלחש בין סדר תקיעות אחד למשנהו. ב. בעת שנופל על האדם התעוררות של בכי, יש לו לדעת שכעת דנים אותו בשמיים. ג. יש שנידונים ביום הראשון שהוא דין קשה ויש הנידונים ביום השני שו יש דין קל יותר. בברכה, בנימין שמואלי" אני עכשיו מתמקד בסעיף ג', איך ה' מחליט את מי דנים ביום הראשון ואת מי דנים ביום השני? תודה רבה על התשובה, בברכה חתימה טובה, עידן

תשובה

לכבוד השואל,

[אני עונה כעת באתר במקום הרב בנימין שמואלי.]

זכורני שהרב דסלר ז"ל בספרו "מכתב מאליהו" מבאר, שביום הראשון נידון כל אדם באופן פרטי אודות מעשיו כלפי עצמו. וביום שני נידון כל אדם אודות מעשיו כלפי הכלל

ויש אנשים אשר לא זוכים ביום הראשון מצד עצמם, אבל אח"כ ביום שני כשמעמידים את מעשיהם כלפי כלל הציבור - ורואים בשמים כמה מעשיהם של אותם יהודים שוים  ועוזרים לאחרים שכן זכו כבר מצד עצמם אשר נמצאים בכלל הצבור  - אז גם הם זוכים לשנת חיים טובים.

בברכה,

רב נחום