שאל את הרב - כללי

תוספות בתורה

  • כ"ו אלול התשע"ד

שאלה

שלום ברצוני להפנות את השאלה לרב דניאל בלס שליט"א. ידוע שבהרבה מקומות בתורה יש היתרים אבל חכמים גזרו איסור שמא אדם יבוא לידי עבירה ... למשל כתוב בתורה שמותר לגר להתחתן עם אחותו אבל חכמים אסרו את זה כדי שאנשים לא יתגיירו בשביל שיוכלו להתחתן. זאת דוגמא אחת מתוך הרבה דוגמאות . לכאורה אנשים יכולים להגיד שח"ו התורה לא מספיק חכמה או לבוא בטענה שהרבנים יותר חכמים מהתורה . תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

התורה מספקת את הכללים לפסיקת ההלכה, היא ספר הוראות היצרן שמדריך את החכמים כיצד לפסוק מתוכה הלכות לכל מצב אפשרי.

הסיבה שהתורה לא אסרה את כל האיסורים מלכתחילה, הוא מכיוון שכל דור זקוק לאיסורים מסוג אחר. וכמו שכתב רש"י, "אין לך לשמוע אלא שופט שבדורך". לכל דור יש את הצרכים שלו ואת הנסיונות שלו, ולכן כל דור זקוק לחכמים שלו, והחכמים זקוקים לתורה שמדריכה אותם כיצד לפסוק הלכות לדור.

כמו כן, כדי שלא יוכלו לטעות בכך, התורה בכבודה ובעצמה מסרה את ביאורה לחכמים, וציוותה עלינו בתורה לשמוע לחכמי הדור שבכל דור, "על פי התורה אשר יורוך". נא לראות:

בברכת שנה טובה,
דניאל בלס