חברה והשקפה

מה הכוונה שאברהם הוא אחד מחמשת הקניינים?

  • ט"ז אלול התשע"ד

שאלה

כבוד הרב, ראשית תודה רבה על הכל. רציתי לדעת מי היה אברהם אבינו? כמובן הוא היה אבינו ומל את עצמו בשנתו ה99 ועמד בניסיון ה' ישתבח שמו. אבל לא לזה אני מתכוון, אני מתכוון לכך שכשכתוב: "חמשה קנינים קנה הקדוש ברוך הוא בעולמו ואלו הן: תורה קנין אחד, שמים וארץ קנין אחד, אברהם קנין אחד, ישראל קנין אחד, בית המקדש קנין אחד." וכשאברהם אבינו כתוב בשורה אחת כנגד התורה, ישראל, בית המקדש ושמיים וארץ, כאן אני מתחיל לשאול.. מי באמת היה אברהם אבינו?

תשובה

שלום וברכה

ראשית אעתיק את דברי הרמב"ם בפירושו,

אברהם קנין אחד מניין, שבראו הקדוש ברוך הוא לכך להיות קניינו של עולם ויתקיים בשבילו שנאמר ויברכהו ויאמר ברוך אברם לאל עליון קונה שמים וארץ, ולמה בשביל שקרב את הבריות תחת כנפי השכינה והחזירן למוטב:
ישראל מניין שנקראו קנין, שנאמר עם זו קנית ומניין שהעולם יתקיים בשבילם שנאמר לקדושים אשר בארץ המה ואדירי כל חפצי בהם שהם עיקר דירה של הארץ: עד כאן לשון הרמב"ם.

נראה שהרמב"ם מבאר שאברהם אבינו עשה דבר מיוחד שהיה כביכול שווה לבורא עולם לברוא עולם בזכותו, מאחר שהפיץ את אמונת הא-ל לכל יושבי תבל.
עם ישראל אף הם שווה לבורא לברוא את כל העולם למענם מאחר והם שומרי המצוות ופועלי תיקון העולם והם מקיימים את מטרת הבריאה.

בהצלחה,