נשים

האם נשים צריכות לעשות פרוזבול?

  • ל' אב התשע"ד

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב!

ברצוני לדעת לפרטי פרטים מהי מצוות הפרוזבול, מדוע תיקנו אותה חכמים. והאם גם נשים חייבות לשמור אותה.

בבקשה תשובות לפי מנהגי הספרדים.

יישר כוח גדול.

תשובה

שלום רב,

1. כאשר ראה הלל הזקן שאנשים נמנעים מלהלוות זה לזה בשנת השמיטה, מיראתם פן תשמוט השמיטה את חובם (כי הרי השמיטה משמטת את החובות), ראה לנכון להתקין פרוזבול (הוא שטר שעל ידו המלווה מוסר את חובותיו לבית דין), כדי שימשיכו להלוות האחד לרעהו, ולא יחששו שהחוב ישמט (מסכת שביעית פרק י משנה ג).

הסיבה שפרוזבול מונע מהחוב להישמט, היא משום שהשמיטה לא משמטת אלא חובות שבין אדם לחברו, אולם חובות שהמלווה מסר לבית דין, אין השמיטה משמטת.

נוסח שטר הפרוזבול שנהגו בו פה עיר הקודש ירושלים ת"ו מלפני מאות שנים, כך הוא: בפנינו עדים החתומים מטה, בא פלוני ואמר לנו: היו עלי עדים שהנני מוסר כל חוב שיש לי לבית דין הצדק אשר פה עיה"ק ירושלים ת"ו. הלא הם: הרב פלוני, והרב פלוני, והרב פלוני, שאגבנו כל זמן שארצה. וחותמים עליו שני העדים. ונכון לעשות כן אע"פ שאין הדיינים הללו יודעים ממסירת החוב הזה (ילקוט יוסף הלכות שביעית פרק כד סעיף כו).

2. כיוון שמצוות שמיטת כספים נוהגת גם בנשים (ספר החינוך מצוה תעז), לכן גם אישה שלא רוצה שיישמטו החובות שחייבים לה, עליה לעשות פרוזבול.

בברכה,

הלל מאירס