שאל את הרב - כללי

נושא כליו של שאול

  • כ"ז אב התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב בספר שמואל א' פרק לא' כתוב ששאול ביקש מנושא כליו להרוג אותו. נושא כליו חשש ולא עשה זאת, אך לאחר ששאול התאבד, נושא הכלים גם הוא מתאבד: "וימת עמו", כך כתוב. לעומת זה בספר שמואל ב' פרק א' מגיע נער עמלקי ממחנה שאול אל דוד וטוען כי שאול ביקש ממנו להרוג אותו(את שאול). ראשית כל, מה עושה נער עמלקי במחנה ישראל? שנית, אותו נער עמלקי טוען ששאול ביקש ממנו להרוג אותו... אבל זה שקר, הרי שאול ביקש מנושא כליו להרוג אותו, וזה סירב !!! שאול הרי מתאבד בנופלו על חרבו. האם הנער העמלקי הוא נושא הכלים? הרי כתוב שהוא "נקרא נקריתי", כלומר הוא רק עבר שם "במקרה". נושא הכלים טוען ששאול ביקש ממנו למות בעזרת חנית אבל שאול נפל על חרבו, לא מוזכר שם חנית. אני אשמח להבהרה, מיהו אותו נער עמלקי? האם הוא משקר בדבר בקשתו של שאול? וכיצד באמת נהרג שאול? בחנית או בחרב? בברכה אליה

תשובה

שלום וברכה

שאול ביקש מנושא כליו להרגו, נושא כליו פחד ושאול הרג את עצמו בחרב. הנער העמלקי לא היה נושא כליו של שאול ויש מהמפרשים שכתבו שאכן הנער העמלקי שיקר שהוא הרג את שאול. אולם דעת רוב המפרשים היא ששאול ניסה להרוג את עצמו ולא מת מיד וביקש מהנער העמלקי שישלים את הריגתו ואכן העמלקי השלים את הריגת שאול.

החנית היא החרב של שאול ולא חנית של ממש היתה, כך מפרש המלבי"ם.

בהצלחה,