חברה והשקפה

האם יש לעבדו את ה' לקבל שכר?

  • כ"ב אב התשע"ד

שאלה

זכור לי שלמדתי שיראת חטא הוא הדרגה הנמוכה ביותר ביראת השם. אבל גם זכור לי שלמדתי שאחד המטרות העיקריות לקיום מצוות וסיבה לקיים אותן היא בשביל לקבל כמה שיותר שכר בעולם הבא. (כמובן חוץ מהסיבה שהשם אמר לנו לקיים, שזו סיבה פשוטה). בעיני זה קצת סותר. אם קיום המצוות בשביל לקבל שכר בעוה"ב הוא מעשה עליונה, אז למה מניעה מחטאים מפחד העונש בעוה"ב הוא מעשה נמוכה? האם אני טועה ויש באמת דרגא של קיום מצוות שלא על מנת לקבל שכר? דהיינו מטרת קיום המצוות הוא אך ורק לשמח את הקב"ה בכך שמקיימים את מצוותיו? תודה

תשובה

שלום וברכה

עיקר המעלה של המצוות היא כאשר מקיימים אותם לשם שמיים כי כך ציווה הוברא וכדי לעשות נחת רוח ליוצרינו ולא לשם שכר כלל. כך הם דברי המשנה במסכת אבות

פרק א' משנה ג' אַנְטִיגְנוֹס אִישׁ סוֹכוֹ קִבֵּל מִשִּׁמְעוֹן הַצַּדִּיק. הוּא הָיָה אוֹמֵר, אַל תִּהְיוּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, אֶלָּא הֱווּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב שֶׁלֹּא עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, וִיהִי מוֹרָא שָׁמַיִם עֲלֵיכֶם: וביאר הרמב"ם במתק לשונו

(ג) אנטיגנוס איש סוכו קבל משמעון הצדיק. הוא היה אומר אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס, ויהי מורא שמים עליכם - פרס. יקרא הגמול אשר יגמול האדם מי שאין לו טובה עליו, אבל יעשה זה על דרך החסד והחנינה כמו שיאמר אדם לעבדו או לבנו הקטן או לאשתו עשה לי כך וכך, ואתן לך דינר או שנים זהו ההפרש אשר בין פרס לשכר כי השכר הוא שינתן בדין, ואמר זה החסיד שאתם לא תעבדו הש"י ע"מ שייטיב לכם ויגמלכם חסד ותקוו לגמול ותעבדוהו בעבורו, ואמנם עבדוהו כעבדים שאינם מקוים להטבה ולא לגמילות חסד, רצה בזה שיהו עובדין מאהבה כמו שאמרנו בפרק י' מסנהדרין, ועם כל זה לא פטרן מן היראה, ואמר עם היותכם עובדים מאהבה לא תניחו היראה לגמרי, ויהי מורא שמים עליכם, כי כבר בא בתורה המצוה ביראה, והוא אמרו את ה' אלהיך תירא. ואמרו החכמים עבוד מאהבה, עבוד מיראה, ואמרו האוהב לא ישכח דבר ממה שצוה לעשותו, והירא לא יעשה דבר ממה שהוזהר מעשותו, כי ליראה מבוא גדול במצות לא תעשה וכ"ש במצוות השמעיות,
בהצלחה,