שאלה בנושא מחלוקות בין בית שמאי לבית הלל על קיום מצוות פריה ורביה

  • ט"ו אב התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב..שאלתי לא מזמן את השאלה הזאת: http://www.hidabroot.org/he/question/71452 ..מכיוון שכבוד הרב אמר שהוא לא כל כך הבין את השאלה אני רוצה ברשותך לנסח את השאלה בצורה יותר מדוייקת..בגמרא במסכת יבמות דף סב עמוד א, מובאים 2 מחלוקות בין בית שמאי לבית הלל על קיום מצוות פריה ורביה. במחלוקת אחת בית הלל אומרים שבשביל לקיים מצוות 'פרו ורבו' צריך להביא זכר ונקבה (כך נפסק להלכה) ובמחלוקת השנייה בית הלל אומרים או זכר אחד או נקבה אחת. שאלתי היא: למה ההלכה נפסקה דווקא לפי המחלוקת הראשונה ולא לפי המחלוקת השנייה? תודה

תשובה

שלום וברכה

הכלל הוא שההלכה היא כמשנה במקום שיש ברייתא החולקת על המשנה ומאחר ובמשנה הביאו שדעת בית הלל שצריך זכר ונקבה כך נפסקה ההלכה. וכך הם דברי המשנה פרק ו' מסכת יבמות משנה ו' ומובאת בגמרא דף סא עמוד ב

מתני'. לא יבטל אדם מפריה ורביה - אלא א"כ יש לו בנים. ב"ש אומרים: שני זכרים, וב"ה אומרים: זכר ונקבה, שנאמר: +בראשית ה'+ זכר ונקבה בראם.

עלה והצלח בלימוד התורה,