שאל את הרב - כללי

מגדל בבל

  • ב' אב התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב רציתי לשאול, אם מגדל בבל היה "בילול השפות" בעולם, אז הכיצד זה שכאשר נח ובניו יוצאים מן התיבה, לאחר המבול, הם יוצאים לארצותיהם... ללשונותיהם בגוייהם? לא יתכן שמגדל בבל היה בילול השפות בעולם, אלא המבול. האם בבל היא עיר או ארץ? שכן המקום הוא ארץ שנער. מלבד זאת, במבול לא היו כל עמי העולם, אלא רק גזע האדם הלבן !!! יפת - אירופה חם - צפון אפריקה והמזרח התיכון הדרומי(כנען), כוש(חצי אי ערב). כושי איננו אדם שחור. שם - צפון המזרח התיכון ועד הודו. מה עם שאר הגזעים? גן עדן איננו בשמים, הוא כאן בארץ... אבל למה התכוון המשורר? בברכה אליה

תשובה

לכבוד השואל,

1. הכיצד זה שכאשר נח ובניו יוצאים מן התיבה, לאחר המבול, הם יוצאים לארצותיהם... ללשונותיהם בגוייהם?

עיין בפירוש רש"י שכתב (בראשית י, פסוק כ) ""ללשונותם בארצותם" - אעפ"י שנחלקו ללשונות וארצות כולם בני חם הם". ופשטות הכונה בזה, כונת רשי לומר שהתורה רצתה להודיענו שאע"פ  שנחלקו ללשונות וארצות - אח"כ בהמשך - מ"מ כולם בני חם הם. ואם כן, אין סתירה בין זה לבין מה שמודיענו התורה שהחלוקה בלשונות נעשית אח"כ בזמן דור ההפלגה.

אבקש מחילה, אבל שאר דב. ריך בשאלה לא היו ברורים; אם עדיין שאלתך קיימת תוכלו לשלוח אותו שוב ביותר בירור.

בברכה,

רב נחום