שאל את הרב - כללי

חיים ומוות

  • ב' אב התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני לא יודעת אם זה שאלה נורמאלית כי אני לא כ"כ רואה אנשים ששואלים שאלה כזו, אבל אדם לאחר שמת הוא מגיע לעולם הבא, והעולם הזה הוא רק פרוזדור, למה אנשים כ"כ מתקשים לקבל מוות של אנשים, הרי אם האדם היה טוב יתכן ועכשיו טוב לו יותר והוא קרוב יותר לה' יתברך, ורק אנחנו אולי סובלים כי הבנ"א היה יקר לנו. מקוה שהשאלה ברורה. תודה מראש

תשובה

לכבוד השואלת,

דבריך נאמרים בהשכל.

אני זוכר ששמעתי פעם פירוש למסכת אבות (פרק ד) : " שעל כרחך אתה נוצר, [ועל כרחך אתה נולד], ועל כרחך אתה חי,  ועל כרחך אתה מת" - שאע"פ שבהתחלה על כרחך אתה חי, מ"מ אחרי שהנשמה כבר מגיע לכאן, נולדת בה אהבה למצב של עולם הזה, ומימלא "על כרחך מת". ואם כך הדבר, א"כ התגובה של הקושי לקבל את המות נובע מתהליך טבעי הנמצא אצל כל בן אדם.

גם שמעתי שאחת מן התופעות שהוא צד השוה באנשים שעברו "מוות קליני", ששוב אזל מהם הפחד ממיתה. ואם כן, יתכן שבאמת עיקר הפחד נובע ממה שלא יודעים בחוש מהטוב הנמצא בטרקלין; ואולי אילו כן היו יודעים, לא היתה הקושי כל כך גדול.

בברכה, ושכל ישראל יזכו לרק טוב,

רב נחום