שאל את הרב - כללי

ישראל ואומות העולם

  • כ"ז תמוז התשע"ד

שאלה

שלום וברכה, ברשותי מס' שאלות בנושא ישראל ואומות העלום. 1. למה התורה כותבת "לא תלך רכיל בעמך" כלומר רק בעם שלך ומתירה כביכול לדבר לשון הרע על הגויים ? הקב"ה אומר לעם ישראל "בנים אתם לה' אלוכיכם", האם הקב"ה גם אבא של הגויים הרי הוא ברא גם אותם, את אדם הראשון וכו'.. ? 3. אומרים שבמעמד הר סיני ירדה שינאה לאומות העולם כלפיינו ושהמילה סיני מרמזת על כך, למרות שסיני ושינאה לאותם אותיות ? תודה מראש.

תשובה

לכבוד השואל,

1. כפי שהבנתי, הכונה בהשתמשות המילה "בעמך", כי כל מצוה שכתוב בה "בעמך", אינה מחוייבת אלא כלפי ישראל. יתכן שגם ראוי לגוי שלא ללכת רכיל, אבל אין המצוה מחייבת אותו, ואינו נחשב לו עבירה אם עובר על זה. אבל אין הכונה לומר שישראל ידברו לשון הרע על גוי.

2. מובא בספרי קודש שיש חלק נוספת בנשמה שניתן ליהודי, יותר ממה שכלול בנפשו של גוי (עיין ספר תניא פרק ב'); ולסיבה זו  התוספת שקבלנו קראנו השם "בנים".

3. מקובל אצלינו שאחד מכללי הדרוש הוא שאפשר להחליף לצורך הדרוש אותיות שיש להם אותה צליל, לפי שיש להם סוג של שייכות בעצם.

בברכה,

רב נחום