שאל את הרב - כללי

הכל לטובה וחופש הבחירה

  • י"ח תמוז התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום, כשאומרים שהכל לטובה ושהכל משמיים - הכוונה גם לבחירות מוטעות שבני האדם עושים? אם בחרתי בחירה מוטעת ובעקבות כך באו עלי יסורים - האם זה לטובה ג"כ וככה ה' רצה שיהיה ? מקוה שהשאלה מובנת. ותודה לכבוד הרב על כל התשובות, הם מועילות לי מאוד.

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי מה שהבנתי, הואיל ויש לבן אדם הבחירה החופשית, אי אפשר להפוך את המבט על המצב ואחרי שהאדם בוחר בזכות בחירתו לומר שבחירתו היתה מן השמים - כי זה שולל את עוצם אפשרות הבחירה ממנו.

ואע"פ שאנו מאמינים שכל בחירה היתה כבר ידועה בשמים, מ"מ אין זו סתירה שהבחירה באמת בידי האדם (כמו שכותב הרמב"ם בהלכות תשובה פרק ה - הלכה ה); ואם כן שוב לא נגדיר את הבחירה כאילו היא הוכרחה על ידי ידיעת השמים.

אבל אם אדם טעה בלי יודעין, והיה בבחינת אנוס בבחירתו, א"כ בחירתו איננה באמת בחירה, ושוב נוכל להגדיר שגם הטעות הזו היתה מן השמים.

בברכה,

רב נחום