תורה ומדע

להתעורר על צד שמאל

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לרב. ישנם אנשים שכשמעירים אותם הם מתעוררים קצרי רוח, עצבניים, ואפילו אגרסיביים. חלקם אפילו קמים במצבים האלה גם ללא קיצה חיצונית, אלא טבעית. האם הדבר קשור למשהו רוחני? גם אם האדם ביום יום רגוע ושלו? מה הסיבה לכך שכשמעירים אותו (והוא אפילו לא בהכרה וזוכר איך הגיב או מה ענה) תגובתו תהיה עצבנית לחוצה וחסרת סבלנות. האם יש לזה קשר לנתק מעולמות עליונים שלא בדרך טבעית? האם זה מצביע על אדם רוחני שאולי לא די לו בעולם זה? מה הפשר? והאם יש אחד בכלל?

תשובה

לכבוד השואל,

נראה לי שהסיבה לכך כי ישנם אנשים שהתרגלו לקחת את מה שעושים להם בכדי לשנות את מצבם - כדבר שנגדם; ואפילו כאשר הדבר הנעשה הוא בעצם לטובתם.

כשבן אדם ישן הוא במצב של תנוחה, ובתת-ההכרה  שלו "נרשם" שזהו כעת מצב "טוב" - אין לשונותו או להפריע. וכאשר מישהו מקיץ אותו, זה "נרשם" בהכרה שלו שמישהו רוצה לשנות ולהוציא אותם ממצב ה"טוב" - ומיד מתעורר התגובה לכך שנתרגל בה.

לכן לא נראה שיש לזה קשר עם רוחניות דוקא.

בברכה,

רב נחום