אמונה

ניקוי אבק מהבגד בשבת ושאלה נוספת

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, שאלתי אותכם מה עושים שיש התלבטויות, אפילו שזה התלבטות שלוית, ועניתם לי שצריך לחשוב מה הייתי עונה אם היו שואלים אותי(משהו ככה). עכשיו רציתי לשאול בעניינים רוחניים גם אם עשיתי את עצתכם, איך אפשר לדעת שזה רצון ד´ וזה נכון? וכנ"ל גם בעניינים גשמיים? האם יש הבדל בהתלבטויות בין עניינים רוחניים וגשמיים? שאלה נוספת: מה דעת כבוד מרן הרב עובדיה יוסף בעניין ניקוי אבק בשבת מהבגד ובכלל, ובעיקר מהבגד? תודה מראש על תשובה מהירה!

תשובה

שלום וברכה

הדברים נכונים הן ברוחניות והן בגשמיות. אם כי ברוחניות ראוי להתייעץ עם אדם נוסף - תלמיד חכם/ רבנית או חבירה יראת שמיים.

הנה דעת מרן הגר"ע יוסף כפי שמובאים בקיצור ילקוט יוסף

יא בגד או כובע שנתלכלך מעפר או מאבק, מותר לנערו בשבת, אף בבגד חדש ושחור שמקפיד עליו שלא ללובשו עם הלכלוך. ואף שיש אוסרים לנקות הבגד מהאבק שעליו בשבת, מכל מקום דעת השלחן ערוך שדוקא בטל ובגשם אסור לנקותו בשבת, [בבגד חדש, שחור, וכשהוא מקפיד שלא ללובשו בלי הניקוי]. אבל באבק וכדומה, אין להקפיד בזה. וכן יש להורות לדידן. אך האשכנזים [שהם פוסקים כדעת הרמ''א] מחמירים שלא לנער את הבגד בשבת גם מהאבק שעליו, אלא מקנחים את הבגד בנחת בכף היד, או במטלית יבשה. [ילקוט יוסף שבת כרך ב' עמוד עו].

יב מותר לנקות האבק מהבגד בשבת גם במברשת בגדים העושיה מקסמין. ואין לחוש לשמא ישתברו קסמיהן, שזהו דבר שאינו מתכוין ומותר. ובכל אופן טוב להחמיר לנקות את הבגד או הכובע מהאבק בשינוי, וכגון בשרוול חולצתו, וכדומה. [שם עמו' עו].

יג ומיהו כל זה בניעור מן העפר, אבל אם מכסכס ומשפשף היטב את הבגד כדי להסיר ממנו כתמים ולייפותו, לכולי עלמא אסור. [ילקוט יוסף שבת כרך ב' עמוד עז בהערה].

יד אם יש חשש שהעפר או האבק שעל הבגד יפול לתוך המאכל שאוכל, אף לאשכנזים המיקל בזה לנקות את העפר בשבת, יש לו על מה שיסמוך, מאחר שכוונתו כדי שלא יפול העפר לתוך המאכל. [ילקוט יוסף שבת כרך ב' עמוד עז].

טו מותר לנקות בשבת את האבק המצטבר על הנעלים. אבל אסור למרוח על הנעלים בשבת משחת נעלים, או נוזל המיוחד לצחצוח הנעלים. ואפילו ע''י גוי אסור לצחצח את הנעלים בשבת. ובדיעבד שהגוי עבר וצחצחם לצורך הישראל, מותר לנעול מנעלים אלה בשבת, שהרי יכל לנועלם בלאו הכי. [ילקוט יוסף שבת כרך ב' עמוד עח

בברכה,

בננימין שמואלי