תפילה וברכות

מה קודם למה בסדר הברכות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

אם אני יושב על שולחן בו יש גם עוגות (ברכת מזונות) גם שתייה (שהכל) ואף פירות (לברכת העץ/אדמה) ולמעשה יש לי אפשרות לברך 4 ברכות שונות וכמובן שרצוני להרבות בברכות 1. מה קודם למה מהו סדר הברכות 2. במידה ובירכתי ולאחר מכן הלכתי להתפנות האם צריך לברך שוב או לחילופין לאחר הברכות התפללנו במניין ליד השולחן האם צריך לברך שוב 3. מה לברך בסוף הארוחה ברכת הנהנין או ברכת מעין שלוש ובכלל מה ההבדל בין שתי ברכות אלו ומתי אומרים כל אחת מהן בברכת כל טוב

תשובה

שלום רב!

סדר הברכות הוא: מזונות, העץ, האדמה, שהכול.

בסוף הארוחה, אם אכל מיני מזונות, מברך ברכת מעין שלוש, שהוא קיצור ברכת המזון, הנקרא גם 'על המחיה', ויש בה התמצית של ברכת המזון, לכן נתקן לומר אותה על מזונות, וכן על יין עם נוסח אחר קצת, שהוא 'על הגפן', וכן על פירות משבעת המינים: חיטה ושעורה וגפן תאנה ורימון הזית תמר, בנוסח אחר קצת, שהוא 'על הפירות', וכולם במקום ברכת המזון הארוכה.

התפילה ליד השולחן לא מחייבת שוב בברכה, ואינה חשובה הפסק, מאחר שלא יצא מהבית.

כן ההולך להתפנות, אינו חייב בברכה נוספת, מאחר שלא יצא מהבית.

ואם אכל שאר אוכלים ומשקים, מברך בסוף ברכת 'בורא נפשות', שהיא קצרה, ואינה נוגעת לברכת המזון, רק ברכה רגילה היא לאחר שנהנה.

הכול מדובר כשלא אכל לחם לחמניה, חלה ומצה ושאר מיני הפיתה והפת, שמחייבים בנטילת ידיים לסעודה, ובברכת המזון הארוך, ככתוב בתורה: ואכלת ושבעת וברכת את השם א-לוהיך וגו'.

ברכה והצלחה,

יעקב משה