שאל את הרב - כללי

מס' ערי המקלט המופיע בתורה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב זמיר הכהן רציתי לשאול שאלה בעניין ערי המקלט בספר יהושע פרק כא´ בפרק כא´ מספרים לנו שכל שבט צווה לתת כ-4 ערי מקלט לטובת שבט לוי שהיה חסר נחלה. הכתוב מציין שמכל השבטים ניתנו סך הכל 48 ערי מקלט הכל טוב ויפה, אבל כשעברתי עליהם, שמתי לב ששבט אחד חסר, שבט ראובן כמו כן ישנם רק 44 ערים, על אף שהכתוב מציין 48 ערים. שבט ראובן משום מה איננו בין שלושת האחים: זבולון ראובן וגד שנותנים יחד 12 הערים. ובסך הכל הערים שניתנו 48. למה ישנם רק 44 ערי מקלט כאשר הכתוב מציין 48? אשמח לתשובה בברכה אליה

תשובה

שלום רב!

הקדמונים עומדים על שאלה הזאת, טעם אחד להשמטה שציינת בספר יהושע נמצא במלבי"ם. שם מוסבר שהיות והכול היה על פי הגורל כמפורש בכתוב, ממילא מה שנותר בסוף, חולק ללא גורל, שהרי מה שנשאר לא צריך גורל, ולכן הם לא רשומים בכתוב.

ברכה והצלחה,

יעקב משה