שאל את הרב - כללי

מוות- חשבונות שמיים או טבע?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רציתי לדעת האם יכול להיות מצב בו נקצב לאדם מהשמיים מס` שנים מסויים (למשל 100), אבל בגלל שהאדם לא הקפיד לשמור על עצמו/נכנס למקום סכנה/מידת הדין קטרגה עליו הבן אדם יחיה פחות? ברור ששום דבר לא קורה אם אין רשות מלמעלה, השאלה היא האם במעשה של האדם הוא יכול לשנות את זמן המוות המתוכנן שהיה לו (לדוגמא אדם שנהרג בתאונת דרכים כי הוא לא היה חגור או אדם שנהרג בתאונת אופנוע ועצם זה שהבן אדם נוסע באופנוע מכניס אותו לסכנה). השאלה היא האם למשל האדם שלא היה חגור ונהרג בתאונת דרכים היה מסיים את חייו בכל מקרה (אם לא תאונה אז סיבה אחרת) או עצם זה שהוא הכניס את עצמו לסכנה גרם למוות? תודה

תשובה

שלום וברכה

אכן כך, השטן מקטרג בשעת הסכנה, ואדם שלא שומר על עצמו השטן יכול לקטרג ולעורר עליו דינים עקב חטאיו ולהקדים את פטירתו.