תפילה וברכות

איך מודים ומכירים טוב לבורא?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום רב, א.מדוע בברכות השחר אין אנן מברכים ומודים לבורא על יכולת הדיבור והשמיעה שנתן לנו (אולי בנוסח "ברוך משיח אלמים") בנוסף לברכת "פוקח עורים" וכיצד מבטאים אנו את ההכרת הטוב שיש לנו לבורא על המתנות הנפלאות הללו? ב.חז"ל דרשו "כל הנשמה תהלל" על כל נשימה ונשימה צריך האדם לקלס לבורא היכן אנו מודים ומשבחים על יכולת הנשימה והאויר? ג.באיזה אופן יש לנצל את הזמן בצורה החכמה ביותר? תודה רבה וחג כשר ושמח מיכאל

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

לדעתי יש ליישב, שברכות השחר תוקנו נגד דברים אשר בלילה נשבתים ונעצרים, דוגמת 'מלביש ערומים' בהתלבשו בבוקר, או 'זוקף כפופים' בעומדו ממיטתו, וכך 'פוקח עיוורים' בפקיחת עיניו בבוקר, אך כוח הדיבור והשמיעה, הם פועלים לפעמים אף בשינה וכידוע.

ברכת: א-לוהי - נשמה שנתת בי, היא על הנשמה ועל הנשימה, והרי הכתוב אומר כל 'הנשמה' ודרשו 'הנשימה', ואף ברכת א-לוהי נשמה היא על הנשימה, והיינו מפני שהנשמה חיה ומתקיימת בגוף מכוח הנשימה.

ניצול הזמן בצורה החכמה ביותר הוא בלימוד תורה, חכמה ויראה, ובעבודת תפילה, ושירות ותושבחות, כמו ספר תהילים וכו', ובמעשים טובים וגמילות חסדים לבריות, בגוף, בנשמה ובממון.

הצלחה וברכה;

יעקב משה