תפילה וברכות

למי מיועדת התענית?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. עשיתי משהו ואני רוצה לשבת בתענית, איך אני עושה ומה אני עושה? מה אני צריך לקרוא? איך יושבים בתענית ושיקבלו את תפילתי? ואני רוצה לדעת לא רק בגלל משהו שהוא שעשיתי אלא בכללי על דברים אחרים כמו על עם ישראל וכו´.

תשובה

שלום וברכה

תענית לאנשים בריאים וחזקים שלא נחלשים בעבודת השם כתוצאה מהתענית, דבר ראוי ומקובל. נחשב כהקרבת קרבן בבית המקדש, ומועיל לקבלת התפילה.

אם התענית תגרום קצת לכעס וחוסר סבלנות כלפי הסביבה, התענית לא רצוייה.

במקרה שאדם מקבל תענית, יש לקבל את התענית ביום שלפני יום התענית לפני שקיעת החמה בלשון הזה:

רִבּוֹן הָעוֹלָמִים הֲרֵי אֲנִי לְפָנֶיךָ בְּתַעֲנִית נְדָבָה לְמָחָר (בְּלִי נֶדֶר וּבְלִי שְׁבוּעָה). לְשֵׁם יִחוּד קוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא וּשְׁכִינְתֵּהּ. יְהִי רָצוֹן מִלְפָנֶיךָ יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ שֶׁתְּקַבְּלֵנִי בְּאַהֲבָה וּבְרָצוֹן וְתָבֹא לְפָנֶיךָ תְּפִלָתִי וְתַעֲלֶה עֲתִירָתִי וְתִרְפָּאֵנִי בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים רְפוּאָה שְׁלֵמָה רְפוּאַת הַנֶפֶשׁ וּרְפוּאַת הַגוּף וּתְבַטֵל מֵעָלַי וּמֵעַל כָּל עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל כָּל גְּזֵרוֹת קָשׁוֹת וְרָעוֹת, כִּי אַתָּה שׁוֹמֵעַ תְּפִלַת כָּל פֶּה:

יום התענית מתחילה מעלות השחר, כ72 דקות לפני זריחת השמש. עד אז אפשר לאכול ולשתות.

במהלך יום התענית מרבים בתפילה ותיקון המעשים, פרקי תהילים, נתינת צדקה, ולהרבות בעשיית חסדים.

בתפילת המנחה ביום התענית לפני סיום שמונה עשרה קודם יהיו לרצון אומרים את התפילה הזאת:

רִבּוֹן כָּל הָעוֹלָמִים גָּלוּי וְיָדוּעַ לְפָנֶיךָ, בִּזְמַן שֶׁבֵּית הַמִּקְדָּשׁ קַיָּם, אָדָם חוֹטֵא וּמֵבִיא קָרְבָּן, וְאֵין מַקְרִיבִין מִמֶּנּוּ אֶלָּא חֶלְבּוֹ וְדָמוֹ, וְאַתָּה בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים מְכַפֵּר, וְעַתָּה בַּעֲוֹנוֹתֵינוּ חָרַב בֵּית מִקְדָּשֵׁנוּ וְאֵין לָנוּ מִקְדָּשׁ וְלֹא כׂהֵן שֶׁיְּכַפֵּר בַּעֲדֵנוּ, לָכֵן יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, שֶׁיְהֵא מִעוּט חֶלְבִּי וְדָמִי, שֶׁנִּתְמַעֵט הַיּוֹם, כַּחֵלֶב מוּנָח עַל גַּבֵּי הַמִּזְבֵּחַ לְפָנֶיךָ וְתִרְצֵנִי:
יהיו לרצון וכו':

בהצלחה - מנשה ישראל