שבת

דין טחינת אוכל לחולה בשבת

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד. כבוד הרב שלום. לפני כחודש וחצי אובחנתי כחולה סכרת. לא ידעתי איך להתמודד ואמרו לי שחולי סכרת, מפאת פיקוח נפש, יכולים למדוד רמות סוכר כדי לא להגיע למצבים לא נעימים בלשון המעטה. וכן קראתי שניתן לקחת אינסולין בלי בעיה. כל זאת כשעוד הייתי תחת טיפול רגיל בלשון המעטה, היינו שאני אוכל לחם, אמנם שחור, אבל אוכל לחם, ויכול לאכול מוצרים כאלו ואחרים המותאמים לחולי סכרת. אך לפני שבועיים הייתי אצל רופא מומחה בעל שם ידוע בציבור (מפאת הכבוד לא אציין את שמו של הרופא) והרופא אמר לי "אל תדאג, אנחנו נרפא את הסכרת, אבל זה מצריך קצת מאמץ". הרופא בנה לי תוכנית אכילה שבנויה משייק (תערובת טחונה) גזר מלפפון ותפוח. או גזר טחון וסלק. וסלטי חסה ונבטים בלבד. השאלה שלי היא כזו, מה אני עושה בשבת? אני לא אוכל דגים, לא לחם, לא יין, לא בשר וממש כלום כלום כלום מלבד מה שציינתי לעיל. בנוסף, כשאלתי לגבי השבת, "מה אני עושה בשבת?" הרופא ענה "אתה נקרא דין של חולה" ויש לציין שהרופא איש טוב ושומר תורה ומצוות כהלכתה, קלה כבחמורה. האם מותר לי לטחון במטחנה חשמלית בשבת במקרה כזה? שוב, אם אני לא אוכל אני מגיע למצב שנקרא היפוגליקמיה ואם אני מגיע לזה זה אומר שיהיו לי ניתוקים מחשבתיים, חוסר התמצאות במרחב וכו´, פשוט ניתוק מהסביבה, כולל את עצמי, לא שהתנסיתי בזה אבל אמרו לי "תזהר מהיפוגליקמיה" ואמרו לי מה אני אמור לעבור. אז אני משתדל למדוד את רמות הסוכר ולהמנע מזה עד יעבור זעם מה שנקרא. האם הרב יכול להתיר טחינה של אוכל בשבת? ועוד משהו קטנטן במקום יין, אני יכול לקדש על מיץ טבעי אחר? כי גם יין אסור לי ובתירוש יש כימיקלים שהרופא אמר להמנע מהם. תודה מראש כבוד הרב.

תשובה

שלום וברכה

יעזור ה' שתבשר בשורות טובות במהרה.

לא זכיתי להבין - מה הבעיה להכין אוכל טחון מערב שבת???

מכינים אוכל טחון מערב שבת. אם צריך, שומרים במקרר. ואם צריך לחמם, מחממים בשבת, על ידי הטבלת הכלי שבו התערובת לתוך קערה עם מים חמים מהמיחם.

נא להסביר יותר - אם הפתרון מספק.

מכיון שאינך אוכל לחם ולא שותה יין - יש לצאת ידי חובת הקידוש בשמיעה מאדם אחר.

אם הדבר לא אפשרי, תוכל לקדש [כהדין בשעת הדחק גדול] על משקה הנחשב למשקה חשוב במדינה. כגון בירה, או מיץ טבעי.

בריאות איתנה והצלחה רבה, - מנשה ישראל