שבת

בעיות כשרות במשפחה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בעזי"ת שלום כבוד הרב, אני נשואה קרוב לשנה לבעל תשובה ב"ה. משפחתו אינה דתייה, אנחנו מתגוררים באותו יישוב. 1. הם מזמינים אותנו מדי פעם לשבתות וחגים, לארוחת ערב שבת/ ערב חג.והם משתדלים לכבד כמו להניח את האוכל על פלטה, ומיחם של מים חמים, מה שכן כשאנחנו הולכים הביתה הם מנתקים את זה מהחשמל, אני רוצה לדעת אם זה יוצר בעיה כלשהי? 2. מה שכן, אימו של בעלי, מניחה גם את הכלים הבשריים אחרי ארוחת השבת, וגם כלים חלביים במדיח לשטיפה, וזה יוצר מצב של עירבוב בין הכלים, שזה אסור, האם מותר לי לאכול מהכלים האלה? ושכל זה עוד יותר מחמיר כי הבישול של ארוחת ערב שבת (בשרית) נעשה ע"י סכו"ם שהוא נועד גם לחלבי וגם לבשרי. איננו יודעים מה לעשות ,כי אנחנו לא רוצים לפגוע בהוריו של בעלי. אשמח אם הרב ייתן לי תשובה הלכתית לנושא.

תשובה

שלום וברכה

1. ניתוק הפלטה מהחשמל, לאחרי עזיבתכם לא גורם בעיה להתארחות שלכם. כמובן שהפעולה אסורה, אבל זה לא קשור אליכם - כל עוד והם לא מוכנים לקבל ממכם את הדרך של שמירת השבת כהלכתה.

2. אני משער, שאין בעיה כשרותית במאכלים עצמם. זאת אומרת האוכל בארוחה שאתם מתארחים בה כשר, ואין ערבוב באוכל עצמו, בשר וחלב.

בעיית הכשרות בכלים, הינה בעיה רצינית. אם הכלים מעורבבים בשרי וחלבי יחד בעת הניקוי במדיח, הכלים לא כשרים.

ולכן עליכם לנהוג מעתה, לאכול אך ורק בכלי זכוכית. והסכו"ם מסוג פלסטיק חד פעמי בלבד.

הסיר בו מבשלים עבורכם, צריך אף הוא להיות מיוחד לבישול כשר, זאת אומרת, שלא יבשלו בו אלא מאכל כשר, וכן לא לרחוץ אותו במדיח הטרף, ולא יחד עם כלים אחרים.

רצוי מאוד, שהסיר יהיה מסוג זכוכית פיירקס, חומר שאינו בולע לכמה דעות.

הסברה בדרכי נועם למשפחתו, על מה שחשוב לכם, תועיל מאוד להפנמת הדברים, ולכבד אותכם בהכנה כשירה לארוחה בה אתם משתתפים.

בהצלחה - מנשה ישראל