בילבול בעניין עודף וקידוש

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב, ביום שישי האחרון אבי הלך למכולת לקנות חלות שבת,לקח חלות והביא למוכרת שתי שטרות של 20,היא החזירה לו עודף מעל מה שהייתה אמורה להחזיר 13 ש"ח כשהחשבון יצא 37 ש"ח אבי בדק את העודף ושם לב ואמר לה והיא ענתה לו שהיא הייתה בטוחה שהוא נתן לה שטר של 50 משום מה(אבי נתן שתי שטרות של 20) לאחר מכן הוא נכנס לשוק בדוכן אפרסמון ותפוחים החשבון היה 27 ש"ח אבי נתן למוכרת 30 ש"ח והמוכרת החזירה 23 ש"ח אבי שם לב שוב ואמר לה גם שהעודף מעל מה שצריך לקבל ופלא האשה אומרת שהיא חשבה שאבי נתן לה 50 ש"ח, אבי הופתע שפעמיים קורה אותו דבר ואמר למוכרת על המקרה והיא אמרה לו:אולי הקב"ה מנסה אותו, בכל זאת אבי מעוניין לדעת מה זה אומר?אני מאמינה שלכל דבר יש סיבה אפילו בדברים הקטנים ואולי פה זה היה סימן למשהו מה´ אודה לתשובתך בעניין זה, עד איזה שעה מותר לעשות קידוש בשבת בסעודה השנייה,וכן אם אבי מקדש לבד וכולם יושנים עדיין האם כולם יוצאים ידי חובה או שכל אחד צריך לקדש אח"כ תודה מראש על הסבלנות

תשובה

שלום וברכה

זה בוודאי היה ניסיון לראות אם אביך לא יקח כסף שאינו שלו.

עושים את הקידוש לפני הסעודה הראשונה של היום, מותר לעשות קידוש עד לשקיעת החמה.

מי שלא שמע את הקידוש לא יוצא ידי חובה. אף מי ששמע את הקידוש ואינו אוכל כזית לחם או מזונות או לפחות רביעית יין/מיץ ענבים לאחר הקידוש לא יוצא ידי חובה וצריך לקדש בעצמו.