חברה והשקפה

״דינה מלכותה דינה ״

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, רציתי לדעת מה אומר המושג ״דינה מלכותה דינה״ ואיך המושג הזה מתקשר לחיים שלנו בארץ ישראל.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

'דינא דמלכותא דינא': חוקי המלכות ודיניהם בעניני ממונות, יש להם תוקף בדיני ישראל.
חוקי המלכות בענייני ממונות - הינם ברי תוקף בדיני ישראל.
יש אומרים שלא אמרו "דינא דמלכותא דינא" אלא בחוקי המלכות שהנהיגם מלך זה וכל המלכים שהיו לפניו, והם כתובים בדברי הימים ובחוקי המלכים, ויש אומרים שאף חוקי המלכות שלא חקקום המלכים הקודמים אלא שחקקם מלך זה, כל שהשווה בהם את כל בני מלכותו - חוקיו תקפים בדיני ישראל.
לגבי מדינת ישראל, יש ספק בין הפוסקים, אם אומרים 'דינא דמלכותא דינא', מאחר שיהודים אמורים לנהוג ולפסוק על פי דין התורה הקדושה, ולא על פי חוקות העמים ומשפטיהם.

ברכה והצלחה;

יעקב משה