אמונה

מאין נובעים חילוקי הדעות בדת?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום קשה לי מאד עם חילוקי דיעות במסגרת העולם היהודי המאמין-שמעתי הרצאה בה אמר הרב יצחק פנגר שאחד מהתופעות של עקבתא דמשיחא זה "האמת תהיה נעדרת"- יש כיום הרבה עדרים-ספרדים חסידים ליטאים מזרחיסטיים ברסלבים חבדניקים משיחיסטיים חרד"ל וגם הם מתפצלים... במסגרת האמת היהודית, כל אחד בטוח בצדקתו- ז"א , הרוב טועים במובנים מסויימים- שהרי לא יתכנו כמה דברים מנוגדים וכולם נכונים! וכאחת שבאה ממסגרת חרדית - אני רואה מקרוב מחלוקות ומתחים בין מגזרים שונים חלק גדולים סוברים שחסידות זה ע"ז בשיתוף -ח"ו ויותר נגד ברסלב וחבד- שהם קיצוניים בקשר לרבי, ואחרים ממש סוברים להפך- ומדובר בדברים עקרוניים מאד מאד!! מה דורש הקב"ה מהיחיד שנולד למגזר מסויים? האם לדוגמא אדם שחי בחברה משיחית קיצונית- שברור לו שהוא חי נכון- מבחינת מה שלימדו אותו נשמע הגיוני- אמור לסמוך על זה-או אמור לחקור לעומק- ואיך מבחינתו הוא יודע לאילו רבנים לפנות? ואני בטוחה שגם קורא שורות אלו מקושר לקהילה מסויימת- מה גורם לך לבטוח שזו הדרך הישרה (לפרטי פרטים)ולא דרך של קהילה אחרת שעקרונותיה בעבודת ה´ שונים ואף מנוגדים? מה קורה כשרב שמוגדר כגדול הדור במגזר מסויים יוצא נגד שיטה של מגזר אחר-וגם להם יש רב גדול הדור- איך מחליטים מי מביניהם צודק- הרי אנו כל כך קטנים מולם?

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה מאוד; החפץ חיים ז"ל היה אומר שבשעת פטירתו של אדם מן העולם, ובעת התייצבותו בבית דין של מעלה, לא ישאלו ולא יתעניינו בשייכותו המגזרית והעדתית והמפלגתית, אלא ישאלוהו האם למדת תורה?! קיימת כל המצוות?! וכל החקירות שמנו חכמים. והיה אם תשובותיו הם חיוביות ומשביעות רצון, הוא יזכה לשכר גדול נצחי, ללא יחס להגדרתו הקהילתית, ואם אין התשובות טובות, טוב לא יהיה לו, גם בלי קשר למגזרו ומסגרתו החברתית, ולכן המסקנה היא אחת: סוֹף דָּבָר הַכֹּל נִשְׁמָע אֶת הָאֱלֹהִים יְרָא וְאֶת מִצְוֹתָיו שְׁמוֹר כִּי זֶה כָּל הָאָדָם:

ברכה והצלחה;

יעקב משה