גילוח הזקן

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה! רציתי לשאול האם יש מעלה לא לגעת בזקן?, ואם כן יש, מהי המעלה?, וכן האם בן אדם שכבר גילח, אם עכשיו הוא לא יגע, האם יהיה לו את המעלה הזאת? תודה רבה ויישר כוח על המאמץ.

תשובה

שלום וברכה

בוודאי יש מעלה בגידול זקן ארוך, ויש על כך טעמים בהלכה ובעיקר בקבלה. בהלכה נתבארו כמה טעמים למנוע תספורת הזקן, מאחר ויש בכך אולי משום לא ילבש גבר שמלת אשה, שבדורות הראשונים הזקן היתה תפארתו של הגבר, והגילוח החלה אך ורק ברוח המודרנה והשויון [עם שלפי עיקר ההלכה כיום שגם גברים הולכים ללא זקן כבר אין בזה איסור `לא ילבש`]. רווקים לא נשואים פחות מקפידים על כך, אבל אחרי החתונה רוב מהציבור החרדי מתחילים לגדל זקן מלא או חלקי, על פי הקבלה הזקן נחשב לצינורות של שפע עליון, וחבל לוותר עליו. אולם רצוי לא להחליט לגדל אלא אם כן בטוחים שזה לתמיד, ולא לשחק עם זה תקופה כן ותקופה לא.

גם מי שהיה רגיל לגלח ומקבל על עצמו להפסיק זוכה למעלה זו.

בהצלחה - מנשה ישראל