חברה והשקפה

תחבורה ציבורית בשבת

  • ד' שבט התשפ"ג

שאלה

שלום כבוד הרב אני חוזרת בתשובה בסביבה חילונית
ובכיתה שלי עולה המון הדיון על תחבורה ציבורית בשבת ותמיד שואלים מה מפריע לדתיים שאנשים יינסעו באוטובוס
רציתי לשאול מה אני יכולה לענות להם
ואם תוכל להסביר לי לגבי למה ליהודי שומר שבת ומסורת אסור לתמוך בחילול שבת לדוגמא חבר כנסת ששומר שבת אסור לו לתמוך בתחבורה ציבורית בשבת

תשובה

שלום וברכה

חשוב להקדים כמה מילים.

 אין היהדות כטבעונות ווצמחונות שבאמת אין כל מקום לאדם שהוא צמחוני מטעמי בריאות שלא יתן לאדם אחר שלא חושש כל כך לבריאות ומוכן לאכול מוצרים מן החי. היהדות הינה דרך חיים מחוייבת המציאות, אדם שלמד ומכיר את היהדות יודע שזה אמת גמורה שיש בורא לעולם שנתן תורה לעם ישראל והורה להם את הדרך ילכו בה. התורה אינה תורה לחרדים או לדתיים, התורה ניתנה מאת בורא עולם לעם ישראל ומורה את הדרך לכל עם ישראל חילונים וחרדים כאחד ללא יוצא מן הכלל.

התורה אומרת לנו בסוף ספר דברים פרק ל (טו) רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע:
(טז) אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בִּדְרָכָיו וְלִשְׁמֹר מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו וּמִשְׁפָּטָיו וְחָיִיתָ וְרָבִיתָ וּבֵרַכְךָ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בָּאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
....
(יט) הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ:
(כ) לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לִשְׁמֹעַ בְּקֹלוֹ וּלְדָבְקָה בוֹ כִּי הוּא חַיֶּיךָ וְאֹרֶךְ יָמֶיךָ לָשֶׁבֶת עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע יְקֹוָק לַאֲבֹתֶיךָ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב לָתֵת לָהֶם:

לכן כאשר אנו ידועים זאת האמת האבסלוטית אין אפשרות לוותר על היהודי שמגדיר את עצמו כחילוני שלא יודע ומכיר את התורה ולסייע לו לבחור חלילה במוות וברע. אמנם איננו רוצים להכריח אף אחד בעל כרחו לבחור בחיים אבל בוודאי שאין לנו אפשרת לסייע לאדם לבחור ברע.

ראי כאן וכאן  בהבדל שבין החיים הציבוריים ששם אנחנו דורשים שתישמר הזהות היהודית ובין החיים הפרטיים ששם  אנחנו רוציטם לסייע לכל אחד להכיר את בוראו ואת תורתו אבל לא כופים ולא מנסים לכפות על אף אחד כלום.