האם יש סדר ללבישת הבגדים ולרחיצת הגוף?

  • ד' אלול התשפ"ב

שאלה

ראשית, תודה רבה על האפשרות לקבל תשובות לשאלות, זה מאד עוזר.
שנית, יש לי שתי שאלות:
א. שמעתי פעם שכאשר מתלבשים ומתקלחים, יש סדר מסוים, מה לובשים ראשון שני וכדו'. אילו איברים שוטפים קודם, מה ראשון וכדו" אפשר לדעת מה הסדר בבקשה.
ב. שמעתי באיזה שיעור שכאשר מתקלחים יש מקומות שעדיף להשתמש במים חמים/פושרים/קרים. לדוגמה: בפנים, עדיף מים קרים.
אפשר לקבל בבקשה את המידע בנוגע לזה.

אפשר לקבל תשובה במייל בבקשה.

תשובה

שלום וברכה

1. אכן, מבואר בהלכה שיש סדר ודין קדימה לרחיצה וללבוש, וכדלהלן:

רחיצה: רוחצים את הראש בתחילה, אחר כך יד ימין, ואחר כך יד שמאל, אח"כ מרכז הגוף. ולאחר מכן את הרגליים, ימין ושמאל.

לבישה: וכן בלבישה, מתחילים ממעלה למטה:פלג גוף עליון, קודם יד ימין, ואחר כך יד שמאל. ואחר כך פלג גוף תחתון, קודם ימין ואחר כך שמאל.

ונעליים, דינם כך: נועלים את ימין, ולא קושרים את השרוכים, אח"כ נועלים של שמאל, וקושרים את שמאל ואח"כ חוזרים וקושרים את של ימין.

ומי שהוא איטר יד, נועל של ימין וקושר, ונועל של שמאל וקושר. בטעם הדבר, ראה כאן.

2. פשיטת בגדים: כאשר פושטים את הבגדים, עושים את הכל כנ"ל, רק בדיוק הפוך: מתחילים מפלג גוף תחתון, קודם שמאל ואח"כ ימין, וכן הלאה.

3. רחיצה בפושרים: לגבי רחיצה בצונן או בפושרים, כתב הרמב"ם הלכות דעות פרק ד הלכה טז:

"ורוחץ כל גופו בחמין שאין הגוף נכוה בהן, וראשו בלבד - בחמין שהגוף נכוה בהן, ואחר כך ירחץ גופו בפושרין, ואחר כך בפושרין מן הפושרין, עד שירחץ בצונן, [עד ש]ולא יעבור על ראשו מים לא פושרין ולא צונן". כלומר, שנכון להפסיק את חום המים בהדרגה, ולא לרחוץ בחמין ובבת אחת לצאת לגמרי.