שאל את הרב - כללי

איך אני אתייחס נכון ל"שיתוק שינה"?

  • כ"א אב התשפ"ב

שאלה

שלום רב,

זה כבר 3 שנים שיש לי תופעה הנקראת "שיתוקי שינה" - (ניתן לקרוא באינטרנט במידה ולא שמעתם)

ממש לפני שאני נרדמת, או מיד לאחר היקיצה - אני בהכרה ממש מלאה.. רואה את החדר וכו', ובנוסף גם רואה בוודאות -
שדים /
שומעת קולות למיניהם, כמו צעדים לדוגמה /
מרגישה הרגשה פיזית מאוד חזקה שמישהו "יושב עלי"  (לפעמים גם רואה את הדמות) /
מרגישה נוכחות של ישות כלשהי בחדר גם בלי שאני רואה אותה /
עולה למעלה כעין "ריחוף" מעל המיטה (שלפעמים מלווה במוזיקה ממש מפחידה, כמו של סרט אימה) /
לפעמים מרגישה שנוגעים בי - מנסים להעיר אותי - אני מתעוררת, ופתאום רואה יד (לא תמיד אנושית) שאוחזת אותי בכתף /
ואפילו אם אני לא רואה את הדמות, אני מרגישה שהיא חודרת אלי לתוך הגוף, כמו איזה דיבוק.היתה לי אפילו פעם אחת שזה קרה לי כשעוד לא באתי בכלל לישון, רק הייתי במיטה, אפילו לא הייתי עייפה וזה קרה ישר כששכבתי במיטה.יש לי עוד מלא דוגמאות, אבל כנראה שכבר הרחבתי מספיק...
משהו ממש מפחיד, לא ניתן לזוז, לכן זה נקרא "שיתוק שינה"..

זו תופעה מאוד מוכרת. קיים אצל כ-10% מהאוכלוסיה..
הנה ציטוט מויקיפידה: "שיתוק שינה" מתאר מצב שבו מתעוררים, אך הגוף עדיין נשאר משותק כבמצב החלום (REM). חלק ממנגנון החלום עדיין מופעל, אף שמבחינת התודעה מדובר במצב של ערנות. במצב הזה יכולות להופיע גם הזיות קצרות, למשל על מפלצות שנעות מול העיניים או על דמויות שיורדות על החולם ולוחצות עליו."

עשיתי תיקון "פדיון נפש" במשך כמה ימים בתקווה שזה יעזור, ולא עזר...
בעלי איתי בחדר, לא יכולה להעיר אותו כשזה קורה, הרי אני בשיתוק..

האם זה אמיתי? או הזיות?
ואיך ניתן לטפל במידה וזה אמיתי? מפחדת ללכת לישון, היום ישנתי רק שעתיים בלילה בגלל הדברים האלה...

תשובה

שלום וברכה

אכן כפי שכתבת מדובר בתופעה רפואית מוכרת ודי נפוצה. זה אמנם לא נעים, אבל בכלל לא קשור למציאות אמיתית, ואין לחשוש כלל, לא מבחינה פיזית ולא מבחינה רוחנית [מלבד השתדלויות שהם בגדר הנורמה, וכן תיקון המעשים בגדר הנורמה - וכדלהלן, ואחרי זה לבטוח בה' שמה שהוא עושה ויעשה, זה הכי טוב בשבילי בוודאות]. וראי עוד כאן

אציע עוד להקפיד על קריאת שמע שעל המיטה לפני השינה, ולא לדבר לאחר קריאת שמע עד השינה. הכיני ספל ונטלה ליד מטתך ומיד בבוקר תטלי ידיים 3 פעמים כל יד לסירוגין. ובעז"ה תזכי לשינה רגועה וטובה.